Slovenija
15 ogledov

Slovenija za zgled

1/17
Žurnal24 main
Danes obeležujemo tako imenovani dan obale. Ob tej priložnosti pohvala Sloveniji, ki naj bi bila zgled vsem sredozemskim državam. Potapljači čistili morje.

 

Za zgledno skrb obale in morja so danes poskrbeli potapljači, ki so pripravili že peto čistilni akcijo morja ter hkrati obeležili peto obletnico kluba Nemo Divers. Fotografije na ogled v galeriji.

Predstavniki 21 sredozemskih držav v Portorožu razpravljajo o krepitvi sodelovanja za učinkovito upravljanje z obalami Sredozemlja. Slovenski okoljski minister Roko Žarnić je ob tem izpostavil, da tudi izkušnje zadnjih poplav kažejo, da moramo pri načrtovanju prostorskega razvoja dosledno upoštevati naravne omejitve.

 

Za zaščito in varstvo sredozemskega morja je bil sicer leta 2008 sprejeti Protokol o celostnem upravljanju z obalnimi območji. Prva ga je ratificirala Slovenija in po mnenju predstavnice Sredozemskega akcijskega načrta Marije Luise Silva tako naša država postavlja zgled ostalim državam.

Protokol izhaja iz spoznanja, da se je treba, če želimo zaščititi sredozemsko okolje, začeti ukvarjati tudi s celostnim upravljanjem obale. Onesnaževanje morja namreč v veliki meri izvira iz obale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.