Slovenija
92 ogledov

Slovenija želela vrniti skupino ekonomskih migrantov

begunci Anže Petkovšek
Ekomskih migrantov je vedno več, pravi državni sekretar Boštjan Šefic in zato je Slovenija na Hrvaško želela vrniti 160 oseb iz Maroka. Hrvaška je njihov sprejem že zavrnila.

Slovenija je včeraj Hrvaški najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov, je Hrvaška zahtevo zavrnila. Državni sekretar Boštjan Šefic je pojasnil, da bodo tako 160 oseb iz Maroka zaenkrat ostalo pri nas v azilnem domu in se bodo najverjetneje vključili v preostali migrantski tok.

Šefic je ob tem poudaril, da to nikakor ne pomeni, da bo Slovenija vračala vse migrante in so o tem obvestili tudi že Hrvaško in Srbijo. O ekonomskih migracijah pa naj bi danes spregovorili tudi predstavniki držav, ki se soočajo z begunsko krizo, in Evropska komisija na današnji telekonferenci.

Šefic: Ekonomskih migrantov je vedno več

"V zadnjem času se bistveno povečuje število ekonomskih migrantov, ki ne sodijo v ta kontekst krize, in zato so se naši organi odločili za ta postopek," je še navedel Šefic in pojasnil, da ne gre le za Maroko, ampak tudi države Zahodnega Balkana. Prav te naj bi najprej vračali, a kot je še izpostavil Šefic na današnji tiskovni konferenci, enostranska dejanja niso smiselna in se o tem želijo pogovoriti z ostalimi članicami.

Tujci niso želeli zaprositi za mednarodno zaščito

Kot je pojasnil tudi Šefic, se je policija za najavo vračanja ekonomskih migrantov odločila, ker je  v zadnjih dneh v Slovenijo prihajalo vse več ljudi, za katere sumijo, da so ekonomski migranti. Ti tujci v Sloveniji niti ne zaprosijo za mednarodno zaščito, navajajo na policiji, zato so v skladu z veljavnim pravnim redom EU in na osnovi veljavnega bilateralnega sporazuma odločili za najavo vračila migrantov na Hrvaško.

"Policija v postopkih registracije migrantov preverja tudi ponacionalnih in mednarodnih bazah podatkov ter ugotavlja njihovo državljanstvo. Na podlagi ugotovljene identitete migranta, njegovega državljanstva in namena vstopa, se v nadaljevanju izvede ustrezen ukrep policije. Migrante, ki prihajajo iz držav, kjer potekajo oboroženi spopadi in za katere velja načelo nevračanja ter za katere upravičeno domnevamo, da bodo v EU zaprosili za mednarodno zaščito, se namesti v namestitvene centre po Sloveniji," so postopke registracije pojasnili na Generalni policijski upravi.

Ne gre zgolj za državljena Sirije, Afganistana in Iraka

Ob tem pa je predstavnica za medije na Generalni policijski upravi Vesna Drole navedla še, da ne drži podatek, da bi Slovenija dovoljevala začasno zadrževanje na ozemlju Republike Slovenije zgolj državljanom Sirije, Afganistana in Iraka. 

"Gre običajen zakonsko predviden postopek vračanja tujcev, ki so nezakonito vstopili v našo državo in niso zaprosili za humanitarno zaščito, obenem pa prihajajo iz varnih držav," dodaja Droletova.  

Komentarjev 26
  • westal 06:52 09.december 2015.

    Tudi napisanega in podpisanega se ne držijo (hrvatje kot hrvatje) zahrbten narod.

  • korisnik_13858 11:43 22.november 2015.

    Bojim se, da teh baz podatkov ni, ali pa so bile, pa so izginile (vojne razmere pač). Pa tudi vprašanje, ali so vsi državljani nekega Afganistana, Sirije ali Iraka ''na številu''. Ali so torej sploh vpisani v kakršnokoli javni register.

  • Ferluci 07:28 20.november 2015.

    Šefic, ne prihaja vsak dan več ekonomskih migrantov ... to je že stalnica, samo ob takšni kontroli, ki jo imate oziroma nimate, je dejstvo da je treba nekaj narediti, ne pa samo razmišljati in premišljevati. Dejanja! Pa malo več pregledov ...prikaži več na meji, ne pa samo da vzamete 3 % ljudem prstne odtise in zato nimate pojma, kdo stopa v schengensko območje. In teh 160 bi zavrnili takoj ob vstopu, ne pa da razmišljate in vam kapne čez 10 let, ko so hrvati nanje že pozabili.