Slovenija
8 ogledov

Slovenije, kot jo poznamo, ne bo več

Pri nas so pred vsako spremembo apokaliptične napovedi. Tokrat zaradi nepremičninskega davka.

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
V ponedeljek ob 12. uri se začne seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci sprejemali davek na nepremičnine. Davek je sicer šele 17. točka na dnevnem redu in pred njim je za druge točke prijavljenih že za 29 ur in pol razpravljalcev, tako da bo glasovanje šele v četrtek. Od četrtka bomo torej imeli davek na nepremičnine in potem menda nič več ne bo, kot je bilo, in sanje ne bodo več dovoljene. Tako kot naj bi vse bifeje in gostilne zaprli, ker smo v njih prepovedali kajenje. Ne vem, ali so sploh kakšnega, in zdaj že številni kadilci priznavajo, da je to odlična rešitev. Ali pa ko smo prepovedali prodajo alkohola po 21. uri in točenje žganih pijač pred 10. uro. Zaradi črnih napovedi gostincev in trgovcev se je tresla gora, toda ali se je miš sploh rodila?

Cena

Ne vem, ali je tako tudi drugod, ampak zdi se mi, da pri nas ob vsaki najmanjši spremembi večina vidi apokalipso. In če apokalipse ni na obzorju, se vsaki spremembi raje izognemo. Prav zato, ker se o nepremičninskem davku že od 90. let le pogovarjamo, ga zdaj uvajamo čez noč. Dokler nam ni tekla voda v grlo, ga je vsaka vlada raje pospravila v predal. Zato zdaj ta davek, ki je v osnovi pravičen, prinaša precej neznank (kaj bo priznano kot tržna najemnina), drakonske ukrepe (davčna obremenitev naj bi se za stanovanjske nepremičnine v enem letu v povprečju podvojila) in malo časa za prilagoditev (za prihodnje leto se bo upoštevalo stanje 1. aprila). O davku bodo poslanci predvidoma razpravljali sedem ur in pol. O tem, koliko bo teh sedem ur in pol razprave pripomoglo h kakovosti zakona, pa se najbrž vsi strinjamo.

Preberite članek: Za nižji davek uredite služnost

Komentarjev 1
  • privat 19:40 18.november 2013.

    nepremičninske davke je treba uvesti samo za nepremičnine v katerih se nebiva in nepobira nobenih prispevkov!! (nobenih družbeno koristnih dohodkov)Cerkev,skladišča ,zaprti lokali,neodana stanovanja....