Slovenija
29 ogledov

Sloveniji grozi 13 tisočakov kazni na dan

Žiga Turk Anže Petkovšek
Evropska komisija je sprožila postopek proti Sloveniji na Sodišču EU, ker je zamudila rok za prenos evropskih telekomunikacijskih predpisov v nacionalno zakonodajo. Sloveniji grozi 13 tisoč evrov dnevne kazni.

Komisija namreč predlaga sodišču, naj Sloveniji naloži dnevno denarno kazen v višini 13.063,68 evra, če do njegove odločitve ne bo ustrezno ukrepala.

Slovenija načrtuje, da bo nova evropska telekomunikacijska pravila v svojo zakonodajo prenesla do parlamentarnih počitnic, je v Bruslju pojasnil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk v odzivu na napoved tožbe proti Sloveniji na Sodišču EU.

Na vprašanje, ali bo to dovolj hitro, da se bo Slovenija izognila kazni, je minister odgovoril, da ne more reči, kako se bo odzvala Evropska komisija.

Poudaril je, da bodo komisiji še enkrat pojasnili časovni okvir sprejemanja zakonov in načrt, da se stvar reši do parlamentarnih počitnic.

Turk: Direktive je treba jemati resno

Ob tem je minister še opozoril, da je treba evropske direktive jemati resno. V omenjenem primeru gre po njegovih besedah za direktivi, ki po eni strani krepita varstvo potrošnika, po drugi pa konkurenco na trgu.

"To so direktive, ki so na koncu koristne za ljudi in uporabnika ter silijo države, vlade, da se obnašajo odgovorno, sicer pride kazen," je še poudaril in pripomnil, da so bile sicer "stvari zamujene v prejšnjem mandatu".

Tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v sporočilu za javnost "žal ugotavlja, da na nekdanjem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v zadnjih dveh letih temu projektu niso dali zadostne prioritete, ki bi zagotovila prilagoditev slovenske zakonodaje v predpisanem roku".

Komentarjev 4
  • mia 11:50 01.junij 2012.

    naši birokraciji pa res ne privoščimo več spanja

  • Srečni Felix 23:04 31.maj 2012.

    Pa še če milje za služben let naložiš na privat kartico je sploh OK!

  • 1111 22:27 31.maj 2012.

    ...če kofetkaš v Rusiji, nimaš časa za druge zadeve...