Slovenija
20 ogledov

Sloveniji grozi dve stopnji nižja bonitetna ocena

Stavba evropskega parlamenta v Bruslju. EPA
Bonitetna hiša Standard & Poor's je 15 članicam območja evra, tudi Nemčiji in Franciji, zaradi poglabljanja krize v območju skupne evropske valute zagrozila z znižanjem bonitetne ocene. Znižanje ocene grozi tudi Sloveniji.

Sloveniji bi agencija v primeru neuspeha vrha EU konec tega tedna v Bruslju oceno lahko znižala za do dve stopnji. Tej napovedi sta se izognili le Grčija, katere ocena že tako ali tako označuje nesposobnost odplačevanja obveznosti, in Ciper, čigar ocena ima negativne obete, kar pomeni, da ji grozi znižanje.
Agencija je zaskrbljena nad "potencialnim učinkom poglabljanja politične, finančne in denarne krize znotraj območja evra" na članice evrske skupine.

Bojijo se, da bi se zaradi finančne krize, ki jo povzročajo dolžniške težave, lahko poslabšali gospodarski obeti Slovenije in drugih držav, s tem pa tudi možnost stabilizacije javnih financ.

Pritisk na Evropo

Standard & Poor's z včerajšnjo odločitvijo izvaja jasen pritisk na politične voditelje območja evra. Kot pravijo, je pomanjkanje političnega preboja pri dosedanjem reševanju krize lahko tudi znak strukturnih pomanjkljivosti procesa političnega odločanja znotraj območja evra in širše EU.

Slovenija spet pod budnim očesom tujine

Ta ocena vpliva tudi na njihovo presojo glede sposobnosti evropskih voditeljev, da sprejmejo proaktivne in odločne ukrepe, ki so trenutno potrebni.

V luči teh pomanjkljivosti političnega odločanja bodo ponovno proučili tudi sposobnost učinkovitega političnega odločanja v Sloveniji. Preberite še: Tudi Nemčiji grozi znižanje ocene

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.