Slovenija
17 ogledov

Sloveniji iz Bruslja kar trije opomini

zdravila Shutterstock
Ker Slovenija ni zagotovila skladnosti zakonodaje z evropskimi predpisi, ji je Evropska komisija poslala opomine. Časa ima dva meseca, sicer bo po mizi udarilo Sodišče EU.

Prvi opomin se nanaša na skladnost zakonodaje z evropskimi predpisi o ponarejenih zdravilih in s tem varnost bolnikov. Direktiva določa usklajene, vseevropske varnostne in nadzorne ukrepe, ki bi zagotovili lažje prepoznavanje ponarejenih zdravil ter boljše preverjanje in nadzor znotraj EU in na njenih mejah. Kljub roku, ki je bil 2. januarja 2013, navedene države še vedno niso prenesle direktive v svoje nacionalne zakonodaje.

Poleg Sloveniji je Evropska komisija opomin poslala tudi Italiji, Poljski in Finski.

Opomin za shranjevanje ogljikovega dioksida

Opomin smo si prislužili tudi zaradi tega, ker v nacionalno zakonodajo nismo vnesli zakonodaje o geološkem shranjevanju ogljikovega dioksida. Direktiva je bila sprejeta kot del svežnja za podnebne sprememb in obnovljivo energijo in določa pravni okvir za okolju varno geološko shranjevanje ogljikovega dioksida, odpravlja pravne ovire zanj in določa zahteve za celoten življenjski cikel območja shranjevanja.

Poleg Slovenije so opomin dobile tudi Avstrija, Ciper, Madžarska, Irska in Švedska. 

Opomin za skladiščenje kovinskega živega srebra 

Prav tako v določenem času v nacionalno zakonodajo nismo prenesli zakonodaje o skladiščenju kovinskega živega srebra, ki se šteje za odpadek. Poleg nas sta prvotni rok zamudili tudi Italija in Romunija.

Komentarjev 1