Slovenija
20 ogledov

Sloveniji kmalu še nižja bonitetna ocena?

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Sloveniji grozi, da bi ji lahko bonitetna agencija Fitch znižala bonitetno oceno za eno ali dve stopnji. Razlog: težave pri reševanju dolžniških težav. Medtem vse oči vlagateljev uprte v Rim.

Direktor bonitetne hiše Fitch David Riley je dejal, da bi lahko več članicam območja evra, vključno z Italijo, do konca januarja znižali bonitetno oceno za eno ali dve stopnji. Razlog za to tiči v njihovih težavah pri reševanju dolžniških težav.

Fitch je sredi decembra Sloveniji, Italiji, Španiji, Belgiji, Irski in Cipru zagrozil z znižanjem bonitetne ocene. Tudi takrat so pojasnili, da bi oceno omenjenim članicam območja evra znižali za eno ali dve stopnji. Slovenska ocena bi tako lahko v najslabšem primeru pristala pri A.

K znižanju bonitetne ocene bi lahko pripomoglo tudi počasno oblikovanje vlade in ekonomski indikatorji, ki Sloveniji kažejo znake ponovne recesije. Podobno kot leta 2008 se je zmanjšala gospodarska aktivnost v državi, zato bi bili potrebni hitri ukrepi na področju finančne konsolidacije in strukturnih reform.

"V Rimu se bo odločalo o prihodnosti evra"

Veliko pozornosti je na trgih deležna prav Italija, tretje največje gospodarstvo v območju evra, ki velja za preveliko, da bi ga reševali. Italija je po besedah Rileyja, ki pri Fitchu skrbi tudi za ocenjevanje dolga držav, v središču evropske dolžniške krize. "O prihodnosti evra se bo odločalo v Rimu," je povedal.

Italija, ki ima glede na velikost svojega gospodarstva sicer relativno nizek proračunski primanjkljaj, se pa spopada z ogromnim dolgom, se je v minulih mesecih znašla v finančnih težavah. Vlagatelji na trgih za njene obveznice zahtevajo visoke obrestne mere.

Italija bo morala na trgih po ocenah Fitcha letos zbrati do 360 milijard evrov. Izziv, ki po mnenju Rileyja čaka vlado premierja Maria Montija, je prepričati vlagatelje, da ima primerno strategijo, s pomočjo katere bi na eni strani omejil izdatke, na drugi pa spodbudil gospodarsko rast.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.