Slovenija
14 ogledov

Sloveniji tretja okoljska tožba

Merilna postaja za merjenje kakovosti zraka v Ljubljani. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Evropska komisija bo tožila Slovenijo zaradi kakovosti zraka. Tožbi bi se lahko izognili. Prekoračitve izmerili v 70 odstotkih evropskih velemest.

Po dveh opominih bo Evropska komisija zaradi kršitve standardov o kakovosti zraka Slovenijo postavila pred Sodišče Evropske unije. “Komisije se je za tožbo odločila, ker Slovenija tudi po prejetem obrazloženem mnenju novembra 2009 še vedno presega mejne vrednosti nevarnih delcev v zraku, znane kot PM10,” so pojasnili na predstavništvu Evropske komisije.

Pripravljajo dokumentacijo
Slovenija bi se tožbi lahko izognila, če bi vložila vlogo za podaljšanje prehodnega obdobja pri doseganju standardov, ki jih predpisuje EU. Na ministrstvu za okolje so nam na vprašanje, zakaj vloge niso vložili, odgovorili: “Slovenija je že v dopisu novembra 2008 in v odgovorih na uradna opomina obvestila Evropsko komisijo, da pripravlja dokumentacijo in namerava obvestiti komisijo.” Medtem so nam iz Evropske komisije sporočili, da je rok za podaljšanje prehodnega obdobja potekel že konec oktobra 2008. Poleg Slovenije med državami s preveč onesnaženim zrakom vloge ni oddala samo še Švedska. Če Slovenija ne bo ukrepala niti na podlagi sodbe Evropskega sodišča, se bo začel vnovični postopek. Tokrat le z enim opominom in možnostjo finančnih penalov.

Tožba za pospešitev
“Tožbo je treba razumeti kot opozorilo, da se reševanje pospeši,” je poudaril okoljski minister Roko Žarnić, ki pričakuje še kakšno tožbo Evropske komisije. Včeraj napovedana tožba je že tretja tožba Evropske komisije zaradi okoljske problematike. Toži jo že, ker ni uredila izdajanja dovoljenj za industrijske obrate in zaradi kršenja pravnega reda EU, ker direktive o okoljski odgovornosti ni v roku prenesla v svojo zakonodajo.


 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Pozimi največje koncentracije v kotlinah

PM10: So delci, ki nastajajo predvsem zaradi industrije, prometa in ogrevanja v gospodinjstvih. Dnevna mejna koncentracija je 50 mikrogramov na kubični meter, letna pa 40 mikrogramov na kubični meter.

Koncentracija. Najvišje koncentracije delcev PM10 so izmerjene v urbanih mestnih središčih, ki so pod vplivom prometa (Maribor) in industrije (Trbovlje, Zagorje), ter pozimi individualnih kurišč (Zagorje). Raven onesnaženosti zunanjega zraka zaradi delcev PM10 se je v obdobju 2002−2008 v Sloveniji zmanjšala. Kljub temu je bila v letu 2008 še vedno presežena letna mejna vrednost PM10 in tudi število dni z dnevno mejno vrednostjo PM10

Kotline. Najvišje koncentracije PM10 se pojavljajo v zimskem času. Te so pozimi v notranjosti Slovenije od 70 do sto odstotkov višje kot poleti, na Primorskem pa le do 20 odstotkov. Onesnaženost zraka je najbolj problematična v kotlinah in dolinah, ker se tam pozimi zadržujejo jezera hladnega zraka.

EU. V okoli 70 odstotkih evropskih mest z 250 tisoč prebivalci ali več je bilo zabeleženo preseganje omejitve PM10 na vsaj delu njihove površine, poročajo z Bruslja.

V Ljubljani vse več PM10

Prah v pljučih. “Zaskrbljujoče dejstvo je, da koncentracija PM10 delcev v zadnjem obdobju v Ljubljani narašča,” je povedala Andreja Palatinus z okoljskega Centra. Obenem je opozorila, da to niso plini, ampak prah, ki se nalaga v naših pljučih.

“Okoljske organizacije in strokovnjaki že dolgo časa opozarjajo na problem preseganja mejnih vrednosti onesnaženja s trdnimi delci,” pa pravi Lidija Živčič, predsednica Focusa. Ker je eden ključnih virov teh delcev promet, je po njeni oceni nujno ukrepanje predvsem na tem področju, kjer bo potrebno sodelovanje prometnega ministrstva. “Izpusti v industriji so regulirani s pomočjo IPPC dovoljenj, področje prometa pa je potrebno regulirati posebej, zato pripravljamo predloge vladi,” pa obljubljajo v društvu Planet Zemlja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.