Slovenija
26 ogledov

Slovenijo čaka razburljiva jesen

Alenka Bratušek Saša Despot
Slovenska premierka Alenka Bratušek se sooča ne le z nepričakovano visokim proračunskim primanjkljajem, temveč tudi z bojem za vodenje Pozitivne Slovenije, ki bi se lahko končal s padcem vlade, danes ocenjuje Novi list.

Zoran Janković in premierka Alenka Bratušek sta se prejšnji teden na večerji s poslanci PS sporekla, kar je samo potrdilo ugibanja, da odnos med ljubljanskim županom in njegovo izbranko za premierski položaj ne deluje najbolje, piše reški časnik.

Čeprav se je Janković pred nekaj meseci umaknil s položaja predsednika PS, sicer brez resnične želje, da bi to storil, je ohranil stike z ministri iz vrst PS, nadaljeval vodenje kadrovske politike ter iz ozadja vplival na politične odločitve vlade, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo sledil odprt spopad, ocenjuje Novi list.

Hrvaški mediji: Jankoviću počil film, ker ni dobil denarja za Ljubljano

"Janković se v resnici nikoli ni sprijaznil z lastno detronizacijo. Meni, da ni bila pravična. Prepričan je, da je politično kaznovan brez resnične krivde," navaja časnik. Kot dodaja, Janković v zadnjem času ni več sodeloval pri vseh kadrovskih in strateških odločitvah vlade, nekaj zadnjih odločitev "svoje vlade" pa naj bi doživel kot "veliko klofuto".

Zdi se, da je Jankoviću "počil film", potem ko Ljubljana iz državnega proračuna ni dobila denarja, za katerega župan trdi, da ji pripada. Zahteval je sklic kongresa PS za jesen, čeprav ni jasno potrdil, da bo znova kandidiral za predsednika.

Slovenijo čaka razburljiva jesen

Če bo kandidiral, Bratuškova ne bo, kar bo pomenilo razpad vladne koalicije in padec vlade, ker bi to pomenilo kršitev koalicijskega dogovora. Kot pojasnjuje, bi vrnitev Jankovića na čelo PS pomenila odhod Gregorja Viranta in Karla Erjavca iz vlade, ker sta sodelovanje v vladi Bratuškove pogojevala z umikom Jankovića.

Če bi padla še ena vlada in bi imeli druge zaporedne izredne volitve, bi to popolnoma blokiralo Slovenijo. Morda bo prisiljena poiskati evropsko finančno pomoč in sprejeti "zloglasni trojček" Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Slovenijo torej čaka razburljiva jesen, sklene časnik.

Komentarjev 4
  • punca05 13:02 06.avgust 2013.

    Že kdaj je Janša to povedal pa ga niste jemali resno. Ta vlada nas bo pokopala do fundamentov

  • Mrcina 08:39 17.julij 2013.

    Pa naj pade vlada ! Boljše, kot da jo vodi ta ženska !

  • Sonja53 12:11 16.julij 2013.

    Morda se pa Jankovič boji, da bi bil naslednji obtoženi, po Bavčarju in Šrotu? Če bi bil v vladi, bi nekako zmutil in preprečil vse to gonjo proti njemu?