Slovenija
45 ogledov

Slovenijo pretresel trojni umor

(Foto: Nada Černic Cvetanovski) Žurnal24 main
Slovenijo je v začetku tedna pretresel trojni umor v Volovniku. Obisk ruskega premiera Putina. Korupcija odnesla poslanca Thalerja. Pahor o paktu za evro. Težave v Krškem. V svetu še napeto v Fukušimi in Libiji.

Slovenijo je v začetku tedna pretresel trojni umor v Volovniku, kjer so v torek zjutraj policisti v pogoreli stanovanjski hiši našli tri zoglenela trupla.

Policisti so v nadaljevanju preiskave ugotovili, da bi bil trojni umor lahko povezan
z nepojasnjenim iz Brestanice in med preiskavo izključili možnost požara zaradi napake na električni napeljavi.

Po trojnem umoru v Volovniku, kjer so na domačiji Zakškovih umrli mama Dragica, oče Stane in sin Denis, policija še vedno nadaljuje z intenzivno preiskavo. Ključ do odgovorov na številna vprašanja je menda neznanec, ki se je večer pred umorom smukal okoli hiše tragedije.

Fotografije Putinovega sprejema si lahko ogledate v galeriji.

Putinu smuči, Pahorju športna oprema
V torek in sredo se je na uradnem obisku v Sloveniji mudil ruski premier Vladimir Putin. Obisk je bil namenjen predvsem krepitvi gospodarskega sodelovanja, s strani Slovenije pa tudi zagotavljanju večje energetske varnosti. Putina so s skoraj uro in pol zamude z vojaškimi častmi sprejeli na Brdu pri Kranju, kjer je bila glavna tema pogovorov s premierjem Borutom Pahorjem evropska energetska politika.

Zaradi Putinovega obiska so imeli preglavice tudi vozniki, predvsem na gorenjski avtocesti.

Ob obisku je bil podpisan sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja za odsek plinovoda Južni tok v Sloveniji, s čimer naj bi bilo dokončno potrjeno sodelovanje Slovenije pri tem projektu. Pomisleke o projektu ima predvsem Turčija, s čimer bi bil projekt lahko ogrožen, a Putin je po srečanju zagotovil, da projekt ni ogrožen.

   
Odstopil evropski poslanec Zoran Thaler

Zaradi domnevne vpletenosti v korupcijsko afero, ki jo je razkril britanski tednik Sunday Times, je v tem tednu odstopil evropski poslanec Zoran Thaler. Novinarji britanskega tednika so se predstavljali za lobiste in nekaterim evropskim poslancem ponujali sto tisoč evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva. Trije poslanci naj bi ponudbo sprejeli, med njimi tudi Thaler.

Thalerja bo v klopeh Evropskega parlamenta predvidoma nasledila sedanja predstavnica DZ v Evropskem parlamentu Mojca Kleva.

Sam je pojasnil, da je odstopil zato, da bo omogočil čim temeljitejšo preiskavo brez pritiskov. "V skladu s svojimi etičnimi standardi želim, da pride vsa resnica na dan ter da se pokaže, kdo je deloval zakonito in kdo nezakonito," je dejal. Na novinarska vprašanja ni želel odgovarjati.

Poleg Thalerja sta po navedbah časnika ponudbo sprejela še avstrijski poslanec Ernst Strasser in poslanec iz Romunije Adrian Severin. Strasser je zaradi pritiskov javnosti odstopil, čeprav kot Thaler zanika krivdo za prejemanje podkupnine. V nedeljo pa je britanski tednik objavil še četrto ime, ki ga časnik obtožuje koruptivnosti, to je Pablo Zalba Bidegain iz Španije.

Zaustavitev krške nuklearke
Sredi tedna je zaradi nenadnega izpada 380-kilovoltnega daljnovoda proti Zagrebu prišlo do samodejne ustavitve Nuklearne elektrarne Krško.

Pri natančnem pregledu tamkajšnje opreme so odkrili odstopanja na več oljnih sistemih. Ker je za njihovo odpravo potreben dodaten čas, so povratek elektrarne v obratovanje za zdaj preložila na prihodnji teden.

Vlada sprejela predlog obveznosti za "pakt za evro"

Vlada je v tem tednu sprejela predlog obveznosti, ki jih je Slovenija pripravljena sprejeti v okviru izpolnjevanja zavez pakta za evro. Nanašajo se na spodbujanje konkurenčnosti in zaposlovanja, prispevke k vzdržnosti javnih financ in krepitvi finančne stabilnosti.

Slovenija pakta ne sprejema zato, ker je bil tak dogovor vlad držav članic območja evra, temveč zaradi nas samih, ker so to tisti ukrepi, ki bodo Slovenijo ohranili na varni strani radarja.
Borut Pahor

V SDS so ugotovili, da so cilji pakta za evro identični ciljem, ki jih je SDS opredelila v svojem paketu protikriznih ukrepov. Ker vlada v preteklosti ni ukrepala pravilno, bodo zdaj sprejeti ukrepi bolj boleči. Odzval se je tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je dejal, da je pakt za evro nujen korak, a ne dovolj celovit.
 
Pahor je na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade še dejal, da bo vlada predlog obveznosti posredovala socialnim partnerjem, želi pa si tudi dialoga z opozicijskimi strankami in strokovno javnostjo. "Prizadeval si bom, da bomo imeli na ta način v naslednjih dveh mesecih oblikovan pakt za napredek in prebojni razvoj Slovenije," je poudaril premier. Usklajene ukrepe naj bi Slovenija v Bruselj posredovala do junija.

Vlada bo tožila finsko Patrio, posel nas lahko "stane" milijardo evrov
Vlada je državnemu pravobranilstvu naložila, da do naslednje seje vlade pripravi tožbo za ničnost pogodbe s Patrio, potem ko je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo predlog vlade za izdajo začasne odredbe o izvrševanju pogodbe, saj, kot so navedli, zanjo pogoji niso bili podani. 

S pripravo tožbe se je strinjala tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič, a ob tem  opozorila, da bi, če bi šli v tožbo, opremo, "ki je ključna za graditev zmogljivosti Slovenske vojske", izgubili v vsakem primeru, če bi pa tožbo izgubili, bi morali plačati še odškodnino. Ocenila je, da bi posel s Patrio lahko Slovenijo na koncu stal blizu milijarde evrov.

Z letali nad Gadafija
Koalicijske sile so ta teden sprožile vojaško akcijo proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija, poimenovano Odisejeva zora, ki jo je podprlo 22 držav, tudi arabske.

Že v nekaj dneh so koalicijske sile uvedle območje prepovedi letenja nad Libijo, uničile Gadafijevo vojaško infrastrukturo in zadele več civilnih objektov.

Jasno je, da bi bilo izgnanstvo za Gadafija drugačno ... Celo v njegovem režimu so ljudje, ki delajo od znotraj za to rešitev.
Franco Frattini, italijanski zunanji minister

Zavezniki so si zaradi silovitosti napadov nakopali kritike Arabske lige in Afriške unije, pa tudi zaskrbljenost Rusije in Kitajske. Tudi ZDA, ki so prevzele vodenje operacij menijo, da bi moral na čelo operacij stopiti kdo drug. V četrtek je vodenje operacije prepovedi letenja nad Libijo prevzel Nato, ni pa zavezništvo prevzelo vodenja drugih operacij. Tako bodo ZDA za zdaj še naprej vodile napade koalicijskih sil na Gadafijeve kopenske sile in ostale vojaške cilje na kopnem.

Italijanski zunanji minister Franco Frattini pa je napovedal, da bo Italija smernice diplomatskega načrta za rešitev krize v Libiji, ki vključujejo tudi možnost odhoda libijskega voditelja Moamerja Gadafija v izgnanstvo, predstavila v torek v Londonu na srečanju zunanjih ministrov držav mednarodne koalicije, ki sodelujejo v vojaški operaciji proti Gadafijevemu režimu.

Visoko sevanje v Fukušimi
Dva tedna po uničujočem potresu in cunamiju na Japonskem, so razmere v prvih štirih od skupno šestih reaktorjev jedrske elektrarne Fukušima še vedno zaskrbljujoče. Zaradi uhajanja radioaktivnosti so morali z območja nuklearke danes spet evakuirati delavce, saj naj bi bilo sevanje prekoračeno za kar 10-milijonkrat.

Število smrtnih žrtev na Japonskem je preseglo številko 9.400, več kot 14.700 ljudi še vedno pogrešajo. Japonska policija ocenjuje, da bo dokončno število smrtnih žrtev preseglo številko 18 tisoč.
Tokijske oblasti so že sredi tedna sporočile, da so v vodovodni vodi v prestolnici zabeležili prisotnost radioaktivnega joda 131, zato so dojenčkom in manjšim otrokom odsvetovali pitje vodovodne vode. Vrednosti so presegle mejno vrednost 100 becquerelov na kilogram.

Povišane vrednosti so prvič zaznali v torek zjutraj. ZDA pa so po tem, ko so japonske oblasti sporočile, da so v zelenjavi, mleku in vodi v bližini v potresu poškodovane jedrske elektrarne Fukušima zabeležili povišano stopnjo radiacije, prepovedale uvoz japonskega mleka, sadja in zelenjave iz omenjenega območja. Sledile so tudi Rusija, Avstralija, Kitajska, Južna Koreja, Singapur in Tajvan. Testi hrane, uvožene v EU, zaenkrat sicer niso razkrili sledov radioaktivne kontaminacije.

Slovo Majdičeve, pretepi v Stožicah in obletnica najhujšega potresa
Od svojih navijačev in Smučarske zveze Slovenije se je poslovila smučarska tekačica Petra Majdič, ki je zaključila svojo tekaško kariero.

V 218 nastopih za Slovenijo je trikrat osvojila mali kristalni globus v sprintih, s številnimi medaljami z največjih tekmovanj in s 24 zmagami pa je najuspešnejša slovenska zimska športnica.

Konec tedna so imeli veliko dela tudi policisti, ki so mirili razgrete navijače na ljubljanskih Stožicah, kjer se je odvijala kvalifikacijska tekma med slovensko in italijansko nogometno reprezentanco za Euro 2012. Pridržali so 42 oseb, od tega 10 mladoletnikov, zaradi česar so klicali tudi njihove starše. Največ kršitev se je nanašalo na vnos pirotehničnih sredstev na tekmo, pretepanje in neupoštevanje navodil policistov. Skupina oseb je pretepla policista, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave, pri tem pa je bila poškodovana ena oseba, med policisti pa nihče.

Obeležili smo še  500. obletnico najhujšega potresa v Sloveniji. Leta 1511 je potres z magnitudo 6,8 stresel Idrijo, tako močan potres pa bi se po besedah Andreja Gosarja iz Urada za seizmologijo lahko ponovil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.