Slovenija
6 ogledov

Slovenijo skrbi nasilna prekinitev parade

V društvu za integracijo homoseksualnosti opozarjajo na neenakopravnost, ki izha Žurnal24 main
Slovenija je kot predsedujoča Odboru ministrov Sveta Evrope izrazila zaskrbljenost zaradi sobotne nasilne prekinitve parade ponosa v Moskvi.

˝ Mirne demonstracije glede na vzpostavljeno pravno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice ne morejo biti prepovedane samo zaradi obstoja sovražnega odnosa do demonstrantov ali prepričanj, ki jih zagovarjajo,˝ piše v sporočilu za javnost. Pri tem je predsedujoči Odbora ministrov Sveta Evrope, slovenski zunanji minister Samuel Žbogar še izrazil zaskrbljenost, ker letos ni bilo prvič, da je prišlo do takšnega razvoja dogodkov.

´Že ločen zakon kaže na homofobijo´
Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji društvo za integracijo homoseksualnosti opozarja na neenakopravnost, ki izhaja iz zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti. Dejstvo, da istospolne zveze ureja ločen zakon kot skupnost med parom nasprotnega spola, po mnenju društva kaže na homofobijo, ki jo izkazuje zakonodajalec. Prepričani so, da so v omenjenem posebnem zakonu istospolni pari prikrajšani za cel nabor pravic, še posebno pa gre po njihovem izpostaviti področje socialne varnosti, kjer je onemogočen dostop do zavarovalnih shem, ki zadevajo zaposlitev, prav tako bi lahko izpostavili status svojca in posvojitve otrok. V društvu tudi menijo, da bi lahko področje istospolnih skupnosti uredili s spremembo 3. člena zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, kjer bi zakonsko skupnost definirali kot skupnost dveh oseb.

˝Priznajte, da je bilo veliko storjenega˝
Pobudnik referenduma proti noveli o postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo Aleš Primc pa od organizacij istospolno usmerjenih pričakuje, da bi pošteno priznale, da je bilo za ureditev njihovega statusa veliko narejenega ter da ne bi postavljali vedno novih zahtev, ˝s katerimi gredo močno preko meja naravnega reda in družbene sprejemljivosti˝. ˝Njihovo postavljanje zahtev po izenačitvi istospolnih zvez in družine kaže na to, da se očitno sami niso sprijaznili s svojo drugačnostjo in tudi ne našli svojega lastnega mesta v družbi, zato predlagam, da več delajo na tem področju in naj s svojimi zahtevami po izenačitvi nečesa, kar nikoli ne bo moglo biti enako, ne ogrožajo temeljev družbe,˝ je pojasnil.

Ob dnevu boja proti homofobiji pa so se v sporočilu za javnost , ki so ga objavili na svoji spletni strani, odzvali tudi na ministrstvu za zunanje zadeve. Kot poudarjajo, Slovenija izreka vso podporo prizadevanjem za odpravo homofobije in je zato decembra lani v Generalni skupščini ZN pristopila k Deklaraciji o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.