Slovenija
47 ogledov

Slovenka leta je pesnica Maurerjeva

Slovenka leta 2008 je pesnica Neža Maurer.
1/29
Žurnal24 main
Revija Jana je razglasila Slovenko leta 2008. Med 14 kandidatkami je naziv pripadel pesnici Neži Maurer.

Slovenka leta je po izboru bralcev in bralk Jane postala 78-letna pesnica Neža Maurer. Revija Jana je letos tako že enaindvajsetič izbrala Slovenko leta med ženskami, ki so s svojo delavnostjo, prizadevnostjo, požrtvovalnostjo, ustvarjalnostjo in pogumom našo družbo obogatile z dejanji in poslanstvi, zaradi katerih jih spoštujemo in občudujemo. Med kandidatkami so bile tako ženske, ki so na svojem področju dela naredile kaj pomembnega in odmevnega, kot ženske, ki so morda v javnosti manj prepoznavne, a si zaradi dobrodelnosti, plemenitosti ali razdajanja zaslužijo ta častni naziv.


Letošnja nagrajenka, Maurerjeva, je zvezda stalnica slovenske poezije. Tudi pri 78. letih njeno srce še vedno utripa v navdušenju, čeprav so jo zdravniki opozorili, da mora paziti nanj. Brez ljubezni si življenja preprosto ne more predstavljati, zato je pred izidom nova zbirka ljubezenskih pesmi. Slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, urednica in pedagoginja je odslej tudi Slovenka leta 2008, je zapisano v utemeljitvi njene nominacije.


Slovenko leta izbirajo bralke in bralci revije Jana. © Dejan Mijovič

 
Pred razglasitvijo sta štirinajst kandidatk sprejela ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik Danilo Türk . Janković jih je najprej pozdravil in nagovoril z besedami, da bi si po njegovem vse zaslužile ta laskavi naslov. S sprejemom se tako želi vsaj malo zahvaliti za vsa njihova dejanja in prispevke, ki so jih doprinesle k družbi. Nato jih je povabil, da so svoje misli zapisale in podpisale v spominsko knjigo. Zaslužne gospe je kasneje sprejel še predsednik Türk, ki jih je pozdravil, nagovoril in z njimi prijetno poklepetal ter pohvalil njihovo prizadevnost, ki jo izražajo vsaka na svojem področju.

Za naslov Slovenka leta 2008 so se potegovale še profesorica likovne umetnosti Ana Cajnko , strokovnjakinja za prenovo starih stavb Živa Deu , pevka Damjana Golavšek , plavalka Sara Isakovič , direktorica Narodne galerije Barbara Jaki , klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj , novinarka Sonja Merljak Zdovc in pisateljica Desa Muck . Med nominirankami so bile še športnica Mateja Pintar , zdravnica Miriam Praprotnik , sociologinja Renata Salecl , pisateljica Suzana Tratnik in direktorica Name Bernarda Trebušak .

Lani si je ta laskavi naziv prislužila pediatrinja Lilijana Kornhauser Cerar , predlani pa Metka Zorc . Med nagrajenkami v zadnjih dvajsetih letih so bile med drugim tudi Irena Grafenauer , Štefka Kučan , Milena Močivnik , Brigita Bukovec , Vida Žabot , Ljerka Bizilj in Vika Potočnik . Prva je nagrado leta 1988 prejela Mojca Drčar Murko .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.