Slovenija
25 ogledov

Slovenska bo teden dni zaprta

Na LPP menijo, da je bil za incident kriv potnik, ker ni vedel, da ne more prest Saša Despot
Ljubljana se bo med 16. in 22. septembrom pridružila Evropskemu tednu mobilnosti. V tem času bo zaprta Slovenska cesta.

Slovenska cesta bo od 16. do 22. septembra na odseku med Gosposvetsko in Aškerčevo cesto zaprta za ves motorni promet, razen za avtobuse mestnega potniškega prometa, intervencijska vozila in vozila z dovolilnicami Mestne občine Ljubljana. Uvoz v garažno hišo na Kongresnem trgu bo urejen s Šubičeve ulice. Omenjeno cesto želijo dolgoročno nameniti izključno pešcem, kolesarjem in javnemu prometu.

Za teden brez avtomobila so se v Ljubljani po besedah podžupana Janija Möderndorferja odločili, ker je čas pokazal, da bomo morali na tem področju storiti bistveno več. Slovenske ceste po njegovem niti ni smiselno zapirati za en dan, saj se večina ljudi zapori izogne.

Merili bodo onesnaženost zraka

V času zapore bodo preverili tudi, kaj to pomeni z vidika hrupa in emisij škodljivih delcev. Poleg rednih meritev onesnaženosti zraka in hrupa, ki potekajo ob Tivolski cesti, bodo izvajali dodatno merjenje onesnaženosti zraka z mobilno merilno postajo na Slovenski cesti, pri Drami. Merili bodo onesnaženost zraka z SO2, NOX, PM10 in BTX. Sprotni rezultati meritev bodo dostopni na spletni strani www.ljubljana.si, kjer bo objavljeno tudi zaključno poročilo o opravljenih meritvah po zaključku naloge.

Test tudi za LPP

Jošt Šmajdek iz Ljubljanskega potniškega prometa je dodal, da bo celotedenska zapora odseka Slovenske ceste test tudi za njih, saj bodo v tem času analizirali podatke pretoka potnikov, ko enkrat ni osebnega vozila. "Če bi bilo to en dan, kot je bilo v preteklosti, se izkaže, da se ljudje tisti dan temu izognejo in mi ne dobimo pravih podatkov," je povedal in dodal, da je za to potrebno daljše časovno obdobje.

Koordinatorka projekta CIVITAS ELAN Zdenka Šimonovič je ob tem povedala, da bodo v času Evropskega tedna mobilnosti izvajali "šaljivo represivno akcijo" posebne patrulje, ki bo na preventiven način opozarjala na nepravilnosti, kot je napačno parkiranje. Skupne patrulje bosta izvajala tudi mestno redarstvo in ljubljanska policijska uprava.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.