Slovenija
21 ogledov

Slovenska džamija še leta daleč

Za muslimane se danes začenja sveti mesec ramazan, ki bo trajal do devetega sept Žurnal24 main
Za muslimane se danes začenja sveti mesec ramazan. Porič poudari, da bodo mesec izkoristili za nadaljnje zbiranje donacij za izgradnjo islamskega verskega centra. Kdaj bi ta lahko ugledal luč, ni znano.
Mesec ramazan bo posvečen postu, Koranu in zbiranju donacij za izgradnjo islamskega verskega in kulturnega centra (IVKC) v Ljubljani.
Nevzet Porić

"Mesec ramazan je mesec posta, sicer deveti mesec v muslimanskem koledarju, ko muslimani izpolnjujemo tretjo praktično dolžnost – dolžnost posta. Postimo se od zore do sončnega zahoda. Muslimani verujemo, da se je v tem mesecu začelo razodetje Korana kot božje besede preko nadangela Gabrijela do božjega odposlanca Mohameda ter naprej do ljudi," nam pove Nevzet Porić, tajnik islamske skupnosti v Sloveniji.

Za vse laike poudarimo, da je poimenovanje meseca ramadan in ramazan eno in isto. "Originalno v arabščini je ramadan, vendar pa pripadamo turški kulturni coni, kjer se uporablja beseda ramazan. Tudi slovenski mediji so se navzeli uporabe besede ramazan," poudarja Porić.

Počasno odplačevanje kredita
Islamska skupnost v Sloveniji je zemljišče med Kurilniško in Parmovo ulico za Bežigradom kupila že konec leta 2008. Finančna kriza je precej upočasnila odplačevanje 2,6 milijona vrednega kredita, ki ga je skupnosti odobrila UniCredit banka Slovenije.

"Za zemljišče smo plačali 4,5 milijona evrov, manjka nam še 2.150.000 evrov, skupaj z obrestmi, ki smo jih plačevali za kredit, pa smo v Sloveniji zbrali okoli 2,5 milijona evrov," zatrdi Porić in doda, da so v letu 2009 banki odplačali pol milijona evrov kredita, ki ga bodo do konca leta poskušali še zmanjšati.

Praznovanje na Stožicah?
Osrednja bajramska slovesnost ob koncu postnega meseca bo letos potekala v dvorani na Kodeljevem. Na vprašanje, ali bi želeli v prihodnje praznovati v novi dvorani na Stožicah, pa nam Porić v smehu odgovori, da o tem že razmišljajo. "Mogoče že konec novembra, ko praznujejo kurban bajram," doda.

Džamija še leta daleč
"Naša namera je bila, da bi zadevo zaključili v letu 2009, vendar se je kriza dotaknila tudi nas, tako da ne upam napovedovati, kdaj bi lahko končali s tem projektom," pove tajnik islamske skupnosti v Sloveniji. Drugi korak bo po njegovih besedah arhitekturni natečaj, ki bo zahteval od 150 do 300 tisoč evrov, in v katerem bodo poskušali dobiti neko zasnovo islamskega kulturnega centra, sledila bo pridobitev gradbenih dovoljenj in sama izgradnja.

"Kilograme dokumentacije smo poslali na različne naslove v muslimanske države, vendar zaenkrat nimamo še nobenega konkretnega donatorja. Največ so do sedaj prispevali slovenski donatorji," poudari in doda, da je trenutno najbolj vroča akcija 2000 oseb po 1000 evrov, ki pa ni imela želenega učinka, saj se je v prvi polovici letošnjega leta zbralo le 200 ljudi, ki so bili pripravljeni prispevati po 100 evrov.

Kot zanimivost lahko omenimo, da se je večerje ob nedavnem obisku katarskega emirja Hamada bin Kalifa Al Tanija udeležil tudi mufti Nedžad Grabus, vendar pa po Porićevih besedah beseda ni tekla o morebitni donaciji.

V Sloveniji okoli 70 tisoč muslimanov
Po zadnjem popisu Statističnega urada RS (SURS) iz leta 2002 živi v Sloveniji 47.488 muslimanov. Porić je prepričan, da se je ta številka v zadnjih letih bistveno povečala. Po njegovih domnevah živi v Sloveniji danes od 60 do 70 tisoč muslimanov. Islamska veroizpoved je sicer druga največja na naših tleh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.