Slovenija
18 ogledov

Slovenska policista na problematični meji

frontex, policija EPA
Policista, ki sta bila udeležena v incidentu na grško-turški meji s smrtnim izidom, se počutita dobro in sta pripravljena nadaljevati naloge na operativnem območju, so sporočili z GPU.

Slovenska policija je ves čas v stiku tako z napotenima policistoma kot tudi z agencijo Frontex, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), potem ko sta bila slovenska policista v nedeljo okoli 3. ure zjutraj udeležena v incidentu ob grško-turški meji. Pri kontroli obmejnega območja je v njuno patruljno vozilo med zasledovanjem trčilo vozilo z nezakonitimi imigranti, umrli pa so trije potniki. Več preberite tukaj.

Pripravljena sta na nadaljevanje misije

"Policista v dogodku nista bila poškodovana, jima pa je bila ponujena psihosocialna pomoč. Njuno stanje je dobro oziroma stabilno in sta pripravljena nadaljevati opravljanje nalog na operativnem območju," so še pojasnili. Standardni postopek v Grčiji v tovrstnih primerih predvideva zaslišanje enega izmed policistov (voznika) na grškem tožilstvu, a ne nastopa kot osumljenec. "Zaradi pravno korektnega postopka je slovenska policija zelo aktivna pri urejanju pravne pomoči," so še povedali na GPU.

Najbolj problematična je grško-turška meja

V okviru skupne operacije agencije Frontex, Poseidon 2012 – Land sta trenutno v Grčiji dva slovenska policista, ki opravljata naloge varovanja zunanje meje EU med Grčijo in Turčijo na območju Alexandroupolisa. "Razpolagamo z informacijami, da je na grško-turški meji v preteklosti že prišlo do aktivnega upiranja sprovajalcev. Problematika nelegalnih migracij na tej meji sicer sega v oktober 2010, ko je Grčija agencijo Frontex zaprosila za aktiviranje skupin za hitro posredovanje na zunanjih mejah EU, da bi jim pomagale pri obvladovanju velikega pritiska nezakonitih migracij," so odgovorili na naše vprašanje o obsegu težav na tem področju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.