Slovenija
8 ogledov

Slovenska pomoč ujetim mornarjem

1/5
Žurnal24 main
V Koprskem zalivu je zaradi dolgov že nekaj dni sodno prisilno ustavljena ladja Sol Trader v lasti ladjarja z Reke. Sindikat pomorščakov Slovenije bo v četrtek prispeval pomoč.

Ladjar (družba Val Management Limited) ni plačal goriva, mornarjem, šestim Hrvatom in trem Ukrajincem pa dolgujejo 40 tisoč dolarjev. Zadnjo plačo so ti prejeli novembra.

Kapitan ladje je v intenzivnih stikih z odvetnikom, da bi čim prej končali agonijo. Aktiven je tudi sindikat pomorščakov Slovenije, ki bo mornarjem v četrtek priskočil na pomoč s pošiljko hrane in vode.

En član posadke je bil zjutraj prepeljan na kopno, saj naj bi po neuradnih podatkih imel težave z zaprtjem. "Danes zjutraj so nas z ladje poklicali na pomoč, eden od članov posadke ima zdravstvene težave, s čolnom smo šli ponj, bil je odpeljan v ambulanto za pomorščake," nam je povedal kapitan Davorin Fantulin z uprave za pomorstvo. Po naših informacijah je mornar še zmeraj na kopnem.

Ladja, dolga kakšnih 70 metrov, je zasidrana na sidrišču v Koprskem zalivu, prepovedano ji je izplutje in tudi odhod na kopno. Mornarjem so zaloge hrane pošle, prav tako jim primanjkuje vode. "Na pomoč bo priskočil tudi mednarodni sindikat pomorskih delavcev, da bodo dobili hrano in vodo, od njihovega predstavnika pa še pričakujemo, da se bo oglasil pri nas," je še povedal Fantulin. Ladja naj bi svoj zadnji tovor izkrcala v Portorožu, pripeljala je sol iz Afrike, ki jo Droga Kolinska pakira v portoroških skladiščih soli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.