Slovenija
47 ogledov

Slovenska salama v aferi s svinjino

salama -fotografija je simbolična Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Na Švedskem v salami slovenskega proizvajalca z znakom halal našli svinjino. Košaki TMI: Zadevo preverjamo.

Na Švedskem so v salami slovenskega proizvajalca z oznako halal našli svinjino, čeprav je glede na oznako ne bi smela vsebovati. Po fotografiji, objavljeni na spletni strani agencije, sodeč, gre za kulen proizvajalca Košaki TMI iz Maribora, ki je vseboval okoli deset odstotkov svinjskega mesa.

Predsednik uprave Košaki TMI Jure Bojnec, ki se trenutno nahaja v tujini, pravi, da je o zadevi pravkar izvedel iz medijev. "Nimam še nobenih informacij," je dejal in pojasnil, da je sodelavcem v podjetju naročil, naj preverijo, za kaj gre. Šele takrat se bodo lahko odzvali na poročanje.

Tiskovna predstavnica agencije Louise Nyholm je sporočila, da bodo o svojih ugotovitvah obvestili EU in da bodo preverili podjetje, ki je napačno označilo salamo. "Nesprejemljivo je, da izdelki, označeni s halal, vsebujejo svinjsko meso. Veliko ljudi je, ki nikakor nočejo jesti svinjine, zato je pomembno, da podjetja prevzamejo odgovornost in potrdijo, da se njihovi izdelki ne prodajajo z napačnimi oznakami," je poudarila.

Švedska agencija ni razkrila, koliko napačno označenega mesa je bilo prodanega in kako dolgo je bilo na trgu.

Komentarjev 2
  • Dixon 15:13 11.april 2013.

    Počakajmo na rezultate preiskave, dokler ni končnega poročila lahko samo sklepamo. dejstvo pa je tudi to, da je drugod po Evropi več nepravilnosti oz. so s strni tujcev nepravilnosti tudi pri nas v tujih trgovskih verigah. V Lidlu in Hoferju ...prikaži več je bilo teh težav v preteklosti že veliko, sedaj je na uradu Spar. Zaradi konjskega mesa, sedaj pa še zaradi piščančjega mesa, ki naj bi ga uvažali iz sporne Madžarske, vendar na etiketah nikjer ne piše da gre za meso iz Madžarske. In to je očitno zavajanje potrošnikov in dejstvo da si lahko tujci privoščijo pri nas čisto vse.

  • Medo Lepej 17:52 10.april 2013.

    Kaj se bo zdaj slučajno kakšen muslimam stegnil, če bo jedel tole salamo?? Ali mu bo Alah kaj naredil B| ?