Slovenija
41 ogledov

Slovenska šola v Nepalu znova deluje

Sedež Nepalske planinske zveze (Foto: PZS) Žurnal24 main
Po dveh letih birokratskih zapletov sta se inštruktorja Bojan Pollak in Klemen Volontar lahko znova odpravila v slovensko šolo v Nepalu. Tam bosta tečajnike učila osnov gibanja v gorskem svetu.

Po dveletnem premoru zaradi birokracijskih težav v Nepalski planinski zvezi (NPZ) Nepalci znova organizirajo usposabljanje s planinskimi veščinami za njihove tečajnike in v ta namen sta tja odpotovala tudi dva naša inštruktorja. Sodelovanje med Planinsko zvezo Slovenije (PZS) in NPZ sicer poteka že od leta 1980, ko je bila v Manangu (območje Anapurne) zgrajena slovenska šola.

Prekinitev zaradi preoblikovanja Nepala
Dveletna prekinitev je povezana z volitvami novega predsednika in številnimi spremembami. Nepal se je namreč iz kraljevine preoblikoval v republiko. "Nepalska planinska zveza je prišla pod okrilje ministrstva za turizem in potem je nekaj časa trajalo, da so uredili status znotraj ministrstva," nam je pojasnil Matjaž Šerkezi s PZS.

Tečaj bo potekal do 25. septembra. Iz Katmanduja se je že javil letošnji vodja Bojan Pollak, sicer tudi vodja odbora za šolo v Nepalu: "Prijavljenih je 126 kandidatov, sprejeli jih bodo samo 32, poleg tega pa še štiri tujce. Sodelovalo bo devet nepalskih inštruktorjev. Žal imajo datume fiksirane in je praktično nemogoče podaljšati bivanje v Langtangu. Tako bo zdravnik samo za nekaj dni prišel kar v bazni tabor. Poskusil se bom dogovoriti, da bi šel kdo z njim iz Katmanduja, vendar tako daleč še nismo prišli. Kargo je še neznano kje."

Učijo jih osnov
V šoli udeležence sicer učijo osnovnih veščin, ki jih potrebujejo v gorskem svetu, "torej varnega gibanja predvsem v zimskem času, tehnike hoje, varnega prečkanja ledenika, reševanja z ledeniških razpok, uporabo derez in podobno. Vse poteka na enak način kot v Sloveniji z našimi tečajniki," nam je še povedal Šerkezi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.