Slovenija
65 ogledov

Slovenska vojska: Četrt milijona za letno vzdrževanje vojaških ladij

Ladja Triglav Nataša Čepar
Slovenska vojska je v minulih tednih opravila letna vzdrževalna dela na večnamenski ladji Triglav 11 in hitri patruljni ladji Ankaran 21. Nosilec vzdrževalnih del je bil pogodbeni izvajalec Nautic Service iz Kopra s svojimi podizvajalci. Celoten strošek vzdrževalnih del na obeh ladjah znaša 250.000 evrov.

Vzdrževalna dela na ladjah so izvedli v Trstu, in sicer med 15. septembrom in 6. oktobrom. Dela so bila opravljena skladno z letnim načrtom vzdrževanja, in sicer na osnovi tehničnih normativov proizvajalcev posameznih sklopov in sistemov ladij. Na ladji Ankaran 21 je bil od obsežnejših vzdrževalnih del opravljen tudi generalni remont pogonskega sistema, so pojasnili na ministrstvu.

Podrobnosti o prihodnjih načrtih z ladjo Triglav v Slovenski vojski še niso pojasnjevali. Kot so navedli, o morebitnih napotitvah pripadnikov in enot Slovenske vojske na mednarodne operacije in misije odloča vlada.

Ladja Triglav | Avtor: Arhiv 1. slovenskega kontingenta EU NAVFOR MED Arhiv 1. slovenskega kontingenta EU NAVFOR MED

Je pa ministrica za obrambo Andreja Katič, potem ko se je ladja marca vrnila iz pomorske operacije EU Sophia, nakazala, da bi z ladjo lahko sodelovali v operaciji zveze Nato v Egejskem morju, v okviru katere naj bi preprečevali migracije iz Turčije na grške otoke.

Naloge posadk ladij sicer izhajajo iz poslanstva 430. mornariškega diviziona. Ta naj bi zagotavljal pripravljenost za izvajanje namenskih nalog za obrambo in zaščito interesov Slovenije ter pripravljenost za sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja. V tem pogledu gre zlasti za iskanje in reševanje na morju ter ukrepanje v primeru ekoloških nesreč na morju, so še pojasnili v Slovenski vojski.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 3
 • primoz.g 22:51 05.november 2016.

  http://bit.ly/2ebQx8L

 • samo.jst 20:59 05.november 2016.

  Če bodo res preprečevali migracije iz Turčije v Grčijo ima nek smisel, ker to ribarjenje afriških štoparjev v projektu Mare Nostrum je napaka.

 • Avatar Leon
  Leon 16:03 05.november 2016.

  Slovensko letalonosilko Piran izdelano v ljubljanskih mlekarnah bodo pa reciklirali ob prvi priložnosti .Vabljeni sladoljubci !