Slovenija
5663 ogledov

Slovenske dijake cepili z napačnim cepivom

Cepljenje, covid-19 Epa
V ZD Slovenska Bistrica so dijaki na sistematskem pregledu prejeli le pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom, namesto aktivne.

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica so prejšnji mesec ugotovili, da je lansko jesen prišlo do neželene napake, zaradi katere je skupina dijakov na sistematskem pregledu namesto aktivne zaščite s cepivom prejela le pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom. Kot so ob tem zagotovili, napaka nima posledic za prejemnike cepiva, dogodek pa obžalujejo.

"Po natančnem pregledu in analizi smo prišli do zaključka, da zaradi dogodka ni bilo nikakršnih posledic na zdravje ljudi. Dogodek obžalujemo in se zanj iskreno opravičujemo," sta v zvezi z neljubim dogodkom pojasnili direktorica bistriškega zdravstvenega doma Urška Sedmak in strokovna direktorica Alenka Antolinc Košat.

Kot so še dodali v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica, so dogodek prijavili Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvu za zdravje ter vsem pristojnim institucijam. Trenutno v zavodu še vedno izvajajo interni strokovni nadzor, po njegovem zaključku pa bodo ukrepali v skladu z delovnopravno zakonodajo.

Po besedah Sedmakove so dijakom in njihovim staršem na skupnem sestanku v živo pojasnili, da so na sistematskem pregledu prejeli le pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom, ki zadostuje le za nekaj mesecev, namesto v letnem programu cepljenja predvidene aktivne zaščite s cepivom, ki pred okužbo uspešno ščiti vsaj deset let. Dijake so medtem že povabili na cepljenje v prihodnjem tednu.

Na mariborski območni enoti jim je predstojnik Zoran Simonović, sicer tudi regijski koordinator za cepljenje, pojasnil, da se specifični humani protitetanusni imunoglobulini uporabljajo ob pojavu tetanogene rane za neposredno zaščito oseb, ki niso ustrezno zaščitene proti tetanusu oziroma je njihov cepilni status proti tetanusu neznan.

"Dogodek zdaj ne predstavlja pomembnega tveganja za zdravje tako cepljenih oseb. Razpolovna doba specifičnih humanih protitetanusnih imunoglobulinov je tri do štiri tedne, tako da tako inducirana zaščita izzveni po nekaj mesecih," jim je pojasnil Simonović.

Ob tem je dodal, da na NIJZ v tem obdobju niso prejeli nobene prijave neželenega učinka, pa tudi sicer so v zadnjih desetih letih skupno prejeli le dve prijavi neželenih učinkov po aplikaciji imunoglobulinov proti tetanusu. V enem primeru je šlo za vrtoglavico in nerazpoloženost, v drugem primeru pa za alergično reakcijo z urtikarijo. V nobenem primeru ni šlo za resen neželeni učinek.

Dijaki morajo po navodilih NIJZ kljub prejetemu odmerku prejeti tudi ustrezen odmerek cepiva proti tetanusu, kot je to predvideno v letnem programu cepljenja.

Čakalnica v Zdravstvenem domu Zdravje Skrb vzbujajoče: Starost oseb, ki vstopajo v obravnavo, se hitro niža
Komentarjev 16
  • Ender3 18:12 06.april 2023.

    Se dogaja ampak, toliko strokovnih napak kot, se zdravstvu nalaga v zadnjem času je pa, malo preveč. Ob tem ne bo zopet nihče kriv. Ga.Beović predsednica jim bo stopila v bran čeprav je, prav zaradi njene nestrokovnosti v povezavi s ...prikaži več cepivom preminula mlada Katja..Nekaj zelo gnilega se dogaja v našem zdravstvu, glavni problem pa vidijo v čakalnih vrstah in denarju..

  • rd2dmk2 16:34 06.april 2023.

    ma so pozabili povedat da jim je rok skor potekel tako kot cepivom za covid,pa so jih hitro ponucal. zraven so ZZZS še hitro izstavili račun za storitev , vmes so še napisal fakturo za napačno cepljenje in sedaj bodo ...prikaži več baraboni zaračunal še enkrat cepiva in špikanje.. a veste.. tole gre tud ( vsaj mal ) iz dopolnilnega zavarovanja.. pa ste vsi tiho..to je hujša kršitev delovnih obveznosti in pri privatniku keramičarju se dobi odpoved, pa še mal od zadnje plače se odbije. kaj pa tem ? nagrada ??!

  • leonardo 13:54 06.april 2023.

    Ker so ga pri koroni tako srali ( namenoma nisem uporabil drugega izraza) se marsikdo še za kaj drugega ne bo šel cepit. Jaz se nisem in sem strogo antivakser in kaj mislite, da pomislim, ko nekdo pravi, da se ...prikaži več bo šel cepit za gripo. No ja, imel boš srečo, če te ne bodo piknili s fajzerjem.