Slovenija
20 ogledov

Slovenske gore adrenalinski raj

gorsko reševanje Žurnal24 main
Varnost. Več nesreč v gorah, policisti med preventivno akcijo na vrhu Stola srečali celo kolesarje.

V soboto se je v severni steni Vršaca nad dolino Zadnjica v Posočju smrtno ponesrečil 28-letni Hrvat, ki je pri plezanju – kljub varovanju soplezalca – padel 40 metrov globoko. Gorski reševalci so tudi včeraj posredovali na Kamniškem sedlu, kjer se je pri padcu huje poškodoval alpinist. Večkrat pa so posredovali tudi zaradi zdravstvenih težav in izčrpanosti.

Kot je v soboto po preventivni akciji Varno v gore povedal Matej Brajnik, vodja gorske enote policije, je planincev vse več, imajo pa tudi boljšo opremo: “Nekateri so imeli celo cepine, saj vedo, da so v visokogorju še vedno snežišča, pa tudi čelada je vse bolj pogost del opreme.”

Kot je dodal, so slovenske gore raj za adrenalinske odvisnike. Tako sta policista na Mojstrovki poskušala ustaviti padalca BASE, ki se je pognal z vrha, pri Prešernovi koči na Stolu pa so srečali skupino petih kolesarjev. Srečali so tudi več slabo opremljenih avstrijskih družin: “Če že otroka pelješ v gore, mu priskrbi vsaj primerno obutev.” Ena izmed patrulj pa je pod Kredarico srečala planinca, ki se je v gore odpravil kar bos.

Komentarjev 2
  • albert 10:25 11.julij 2011.

    Ne vem čemu križarju minuse???

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:48 11.julij 2011.

    Vse take neodgovorne "planinec in adrenalinarje"bi jaz po nesreči fejst obremenil z dajatvami in sicer reševanje cenovno,da glava peče,medicinska oskrba na račun ponesrečenca,drugič,če bi seveda preživel ne bi več izzival sreče!