Slovenija
18 ogledov

Slovenske gore že odete v belo

Dobrča danes (Foto: Hribi.net) Žurnal24 main
V osrednji Sloveniji je bilo danes že precej hladno. V Ljubljani je bilo denimo le 13 stopinj. Hladna fronta pa je prinesla tudi sneg, ki je prekril nekatere slovenske gore.

Današnji dan v Ljubljani je bil najhladnejši v zadnjih 50 letih. Slovenijo je zajela hladna fronta s temperaturami do 20 stopinj v notranjosti in 23 stopinj Celzija čez dan na Primorskem. "Tako bo vsaj še kakšnih deset dni, ko temperature ne bodo šle čez 25 stopinj Celzija," je pojasnil Andrej Velkavrh, dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje.

Zanimiv je tudi podatek, da se je snežna meja spustila celo do 1400 metrov. Količina snega sicer ni velika, je pa pobelila vrhove nekaterih gor. Sneg je tako denimo na Višarjah, Peci, Dobrači ter Kredarici.

Julij rekordno topel
Najnovejši rezultati z uporabo modelske analize (ERA) temperaturnih podatkov sicer kažejo, da je povprečna julijska temperatura severne poloble, z izjemo tropskega dela, dosegla nov višek. Prav tako sta bila tudi maj in junij letos neobičajno topla, so zapisali na Agenciji RS za okolje. Ocenjujejo še, da "posamezne skrajnosti ni mogoče neposredno povezati z dolgoročnimi globalnimi podnebnimi spremembami, vendar 12-mesečno povprečje globalne temperature kaže skupni rezultat izrazite naravne spremenljivosti in dolgoročnega ogrevanja ozračja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.