Slovenija
27 ogledov

Slovenske mame najbolj zaposlene

Povprečna starost mame ob rojstvu prvega otroka je 30,1 leta. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Mame v Sloveniji so ob rojstvu prvega otroka vse starejše. So pa tudi najbolj zaposlene v primerjavi z drugimi v Evropski uniji.

Vse starejše
Splošni trend materinstva kaže, da ženske v Sloveniji vse pozneje postajajo mame, hkrati pa imajo manj otrok.

Ob osamosvojitvi je mama v povprečju imela 2,2 otroka, leta 2002 se je ta številka znižala na 2,1 otroka.

Leta 2009 je bila povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka že 30,1 leta. Zanimiv je tudi podatek, da sta povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka in povprečna starost neveste ob prvi poroki skoraj enaki, kažejo podatki Statističnega urada RS.

25. marec – slovenska posebnost
V Sloveniji se je praznovanje materinskega dne uveljavilo po letu 1991. Čeprav dan obeležujejo po vsem svetu, ga le v Sloveniji praznujemo na 25. marec.

Več otrok v zunajzakonski skupnosti
V zadnjih 40 letih je število otrok, ki so se rodili v zunajzakonski skupnosti, strmo naraslo. Če se jih je leta 1960 v zakonski skupnosti rodilo 90 odstotkov, jih je bilo leta 2009 v zakonu rojenih manj kot polovica (46,2 odstotka). Po tem se v merilu EU uvrščamo na četrto mesto.  

Najbolj zaposlene v EU
Podatki Eurostata za leto 2009 kažejo, da je bila Slovenija med državami Evropske unije prva glede na stopnjo zaposlenosti mater med 25 in 54 letom. Zanimiv je tudi podatek, da s številom naraščanja otrok narašča tudi odstotek, po katerem Slovenija odstopa.

Stopnja zaposlenosti mater z enim otrokom je v Sloveniji znašala 84,8 odstotka oziroma 13,5 odstotnih točk več, kot je povprečje EU.

Stopnja zaposlenosti mater s tremi otroki ali več pa je bila nekaj več kot 79 odstotka oziroma skoraj 24,6 odstotne točke več od evropskega povprečja.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.