Slovenija
2 ogledov

Slovenske vinjete slovenska stvar

Tujcem zaenkrat ne preostane drugega, kot da za vožnjo po slovenskih cestah kupi Žurnal24 main
Slovenija bo o cestninah na svojih avtocestah odločala sama, sporoča prometno ministrstvo Evropi.

Na ministrstvu so se odzvali na izjave evropskega komisarja za promet Antonia Tajanija, ki je dejal, da bi bila lahko rešitev za slovenski sistem vinjet tedenska vinjeta za pet evrov, vsekakor pa mora biti rešitev sorazmerna in nediskriminatorna.

 

Bruslju gredo vinjete v nos

Evropska komisija pravi, da je prejela nenavadno veliko pritožb državljanov in parlamentarcev zaradi vinjetnega sistema v Sloveniji.

Prometno ministrstvo poudarja, da je cestninjenje v pristojnosti Slovenije. "Uvedli bomo takšen sistem, ki bo v skladu s slovenskimi interesi in evropsko zakonodajo," so še zapisali v odzivu.

Kot je znano, je bila uvedba zgolj polletnih in enoletnih vinjet podlaga za odločitev Evropske komisije v začetku oktobra, ki je Slovenijo v prvem uradnem opominu opozorila, naj preneha diskriminatorno obravnavati druge državljane EU ali tuje rezidente, ki le občasno uporabljajo slovenske avtoceste. Presodila je namreč, da so ti zaradi nesorazmernih cestnin za tranzit ali kratkotrajno uporabo avtocest v slabšem položaju kot Slovenci.

Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino, ki mora do 31. januarja 2009 pripraviti predlog za financiranje avtocestnih in cestnih programov ter cestninjenje. Ko bo ta predlog pripravljen, bo Slovenija začela dialog z Evropsko komisijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.