Slovenija
22 ogledov

Slovenski "carinik": Beograjčanom vstop prepovedan

Danes na mejnem prehodu Obrežje ni več tako mirno, kot je bilo včeraj. (Foto: Na Žurnal24 main
Slovenski uniformiranec naj bi na Obrežju pred dnevi zavrnil vstop skupini srbskih državljanov zgolj zato, ker so imeli stalno bivališče v Beogradu. Slovenske oblasti vest preverjajo.

Srbski Kurir in Večernje novosti poročata o dogodku, ki se je domnevno prejšnji teden v noči na četrtek zgodil na mednarodnem prehodu Obrežje. Tja naj bi se v avtobusu okoli tretje ure ponoči pripeljala tudi večja skupina srbskih državljanov. Kot poroča Kurir, pa je "carinik" od vseh na avtobusu, ki so doma iz Beograda, zahteval, naj izstopijo iz avtobusa, nato pa jim je prepovedal vstop v Slovenijo z besedami, da se "Beograjčani ne smejo sprehajati, kjer se jim ljubi."

Potniki so za medij navedli tudi ime "carinika", ki da je celo uro izvajal "peklensko" rutinsko kontrolo, med katero da se je zelo osorno obnašal, vpil in grozil, da skupina ne bo vstopila v Slovenijo, dokler bo on v izmeni. Na koncu je beograjskim potnikom v potne liste zapisal znak, ki kaže, da naj potniki ne bi imeli ustrezne dokumentacije za vstop, čeprav so imeli vsi veljavne potne liste, drugih listin za vstop v šengensko območje pa srbski državljani ne potrebujejo. 

Po navodilih "carinika" se je moral voznik avtobusa s potniki nato vrniti 10 kilometrov v notranjost Hrvaške in jih tam pustiti, ostali potniki so nato lahko prečili mejo. Beograjčani so se vrnili domov v Srbijo z najetimi kombiji. Eden od zavrnjenih potnikov je dejal, da je "carinik" ves čas govoril, da si lahko izmisli katerikoli vzrok in jim prepreči vstop, denimo glede poskusa tihotapljenja prepovedanih snovi. Nekateri potniki naj bi incident snemali s telefon, a da so morali nato posnetke na zahtevo "carinika" izbrisati.

Carinikov na meji že dolgo ni več

Stojan Glavač iz Finančne uprave (Furs) je za zurnal24.si opozoril, da je poročanje srbskih medijev napačno iz najmanj dveh razlogov. Tako omenjena oseba ni zaposlena pri Furs, prav tako pa na meji že od vstopa Hrvaške v EU ni več carinikov, temveč le policisti, o čemer je tudi takoj opozoril srbske medije.

Alenka Drenik iz PU Novo mesto pa nam je sporočila: "Na Policijski upravi Novo mesto smo že opravili pregled nekaterih policijskih evidenc. Po prvih ugotovitvah v noči na 19. marec 2015 na MP Obrežje policisti niso evidentirali zavrnitve vstopa v schengensko območje štirinajstim državljanov Srbije. Danes kljub temu nadaljujemo s preverjanjem vseh možnih virov informacij in takoj, ko jih bomo uspeli pridobiti, vam pošljemo pojasnila."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Janez_53 09:31 25.april 2015.

    MESEC DNI ŽE TEŽITE S TEM ČLANKOM!!!

  • encijan 12:18 14.april 2015.

    Kolk vem iz drugih virov, so zares zavrnili DVA Srba; DVA!!!

  • Nenad Marinkovic 16:14 27.marec 2015.

    Kad vas budu Seksali u Beogradu posle bude neko drugi kriv.Iskreno se nadam da ovo nije istina sto se pise.Vreme ce pokazatiPozz svim normalnim ljudima