Slovenija
25 ogledov

Slovenski "da" vstopu Hrvaške v EU

Hrvaški obisk Milanović Hrvaška predsednik predsednica
1/6
Anže Petkovšek
Državni zbor je z 82 glasovi za in nobenim proti ratificiral pristopno pogodbo Hrvaške k EU. Premierka je izpostavila kot "poseben in pomemben dan" za obe državi ter kot dokaz, da Slovenija razume evropsko politiko sobivanja kot svojo politiko.

V državnem zboru se je dopoldne začela razprava o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU, ki se je udeležujeta tudi hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić.

Po koncu razprave so poslanci glasovali o ratifikaciji pogodbe. Državni zbor je z 82 glasovi za in nobenim proti ratificiral pristopno pogodbo Hrvaške k EU. Današnja ratifikacija, po besedah premierke Alenke Bratušek kaže, da Slovenija razume evropsko politiko sobivanja in solidarnost kot svojo politiko.

"Veliko ovir je bilo na tej poti, a z dialogom smo jih uspešno umikali," je dejala. "Današnja ratifikacija, sploh z rezultatom, ki smo ga videli v dvorani, je dokaz, da Slovenija razume evropsko politiko sobivanja in solidarnosti kot svojo politiko," je dodala.

Izpostavila je Hrvaško kot enega ključnih trgov za Slovenijo ter poudarila, da bodo z njenim vstopom v EU odpravljene številne administrativne ovire, kar bo lahko gospodarsko sodelovanje med državama še okrepilo. "Slovenija je prepričana, da širitev EU prinaša stabilnost, demokracijo in gospodarsko uspešnost," je dodala.

Izrazila je veselje, da je njen prvi tuji gost hrvaški premier Zoran Milanović, s katerim se je pred sejo DZ tudi na kratko sestala. "To je tudi dokaz dobrih odnosov med državama," je dejala in izrazila tudi zadovoljstvo, da se je njenemu vabilu odzval tudi bivši premier Janez Janša, ki je bil danes navzoč v DZ.

Zahvalila se je vsem, ki so pomagali in sodelovali pri reševanju problemov, da je prišlo do ratifikacije - tako Janši kot tudi zunanjemu ministru Karlu Erjavcu ter hrvaški zunanji ministrici Vesni Pusić in Milanoviću.

Hrvaški je še čestitala ob pričakovanem vstopu v EU in ji zaželela "srečno v tej novi veliki družini".

Hrvaški premier se je zahvalil vsem, ki so pomgali reševati probleme

Predsednik DZ Janko Veber je v izjavi po glasovanju v DZ ocenil, da rezultat glasovanja govori o tem, da je v DZ obveljalo zelo globoko prepričanje, da je vključevanje Hrvaške v EU zelo pomembno tako za Hrvaško kot Slovenijo.

Hrvaški premier Zoran Milanović, ki je bil z zunanjo ministrico Vesno Pusić navzoč pri glasovanju v DZ, pa se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri reševanju problemov, kar je privedlo do ratifikacije, še posebej bivšemu premieru Janezu Janši.

Izpostavil je velik simbolen pomen soglasne ratifikacije v DZ ter medsebojni pomen obeh držav na gospodarskem področju.

Komentarjev 7
  • sprehajalec 21:36 02.april 2013.

    20 let smo poslušali borce za južno mejo, kje so danes Jorasi (saj res, kje je končal), Podobnike, civilne inciative, društva, Jelinčiče, na koncu koncev je Pahorjeva vlada za dve leti zavrla sodede. Danes pa vsi naenkrat vsi ...prikaži več za. Kot pravijo na jugu, Vrag odneo šalu. Oziroma Evropa je navila ušesa. V kakšni farsi smo živeli 20 let oziroma še živimo.

  • korisnik_5299 21:26 02.april 2013.

    Očitno so spregledali naše izkušnje s to "skupnostjo"! Še žal jim bo! Kot je mnogim od nas! Ampak v DZ je 90 poslancev! Kje so bili ostali?! So na dopustu, bolniški, ali imajo "plavega"?

  • Toni Čebular 20:07 02.april 2013.

    Končnu neki dobrga... Mi smo v EU stopil pa je bla hitr kriza, k smo posojal dnar čeprov ga nismo meli... nej pride še hrvaška bo nam kej posodila miljončku xD