Slovenija
4737 ogledov

Slovenski delodajalci v iskanje delavcev v to državo

Delavec Profimedia
Želja je pridobiti tudi kader, ki bo pomagal pri sanaciji škode po nedavnih poplavah in plazovih.

Zavod RS za zaposlovanje bo v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Sarajevu v BiH prihodnji teden organiziral štiri dogodke, na katerih se bodo slovenski delodajalci lahko povezali s tamkajšnjimi iskalci zaposlitve. Kot so objavili na zavodu, se bodo dogodki med ponedeljkom in četrtkom zvrstili v Sarajevu, Zenici, Banja Luki in Tuzli.

Njihov glavni namen je predstaviti aktualne potrebe delodajalcev, ob tem pa tujim iskalcem zaposlitve zagotoviti verodostojne informacije o delovnih in življenjskih pogojih v Sloveniji, so zapisali.

"Vloga zavoda za zaposlovanje je okrepiti obveščenost delavcev, to pomeni izboljšati njihov dostop do informacij o pravicah, postopkih zaposlovanja, zakonodaji ipd. na razumljiv način, saj tako lahko delavcem migrantom zagotovimo enake pravice in obravnavo kot domačim delavcem, jim omogočimo čim uspešnejšo vključitev v družbo ter obenem zmanjšamo možnost njihovega izkoriščanja oziroma morebitnih zlorab na delovnem mestu," so pristavili.

Tudi za sanacijo škode po poplavah

Na dogodkih bo sodelovalo 50 delodajalcev iz različnih dejavnosti in regij Slovenije, ki zaposlujejo več kot 34.000 delavcev, lani pa so zavodu sporočili več kot 8100 prostih delovnih mest. Večinoma gre za velike in srednje velike delodajalce, prevladujejo pa delodajalci s področja zdravstva in socialnega varstva, iz predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, prometa, skladiščenja in gostinstva.

Kot so poudarili na zavodu, bodo skušali na ta način zagotoviti tudi delavce za izvedbo sanacijskih del po poplavah v Sloveniji. Aktivnosti mednarodnih zaposlitvenih sejmov, skupaj z informiranjem in predstavitvijo splošnih življenjskih razmer, tako potekajo tudi v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic avgustovskih poplav in zemeljskih plazov, ki med drugim omogoča hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za sanacijska dela.

Odredba o poklicih in dejavnostih, v katerih bo za namen sanacije omogočeno hitrejše zaposlovanje tujcev, je v veljavi od sobote. Med poklici so vozniki težkih tovornjakov, zidarji, tesarji, različni monterji, pa tudi poklici za zdravstveno in socialno oskrbo na domu.

poslovnež, pisarna, telefon Magazin Nenavadno: Delodajalec kandidate za službo testira s skodelico kave

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • franc64 07:57 24.september 2023.

    Kobajagi samostojna zlovenija osvobaja bosancev lancev kamor smo jih rinili 1991

  • Kmodri 18:09 23.september 2023.

    Slovence naj plačajo pošteno pa ne bo treba uvažati delovne sile! A, ja ne bo šlo, ker je treba varčevati na hrbtih slovenskih delavcev!

  • jurij2 11:50 23.september 2023.

    Za senacijo imamo dovolj delivne sile na borzi,vsak zna primit za metlo lopato karolo.zahtevna dela bodo ze opravili majstri.uvazamo ljudi da bodo vlekli metlo.dajte no