Slovenija
48 ogledov

Slovenski diabetik postavil nov rekord

Rafael Ziherl na Ultrabalatonu Osebni arhiv
Rafael Ziherl je kot prvi slovenski diabetik prejšnji teden na ultramaratonu pretekel razdaljo, daljšo od sto kilometrov.

"Sanje so postale resničnost, ker sem kot prvi diabetik iz Slovenije pretekel razdaljo, daljšo od sto kilometrov. Ultrabalaton 2011 mi je pokazal, da ni meja, če se odločiš, da boš spremenil svojo usodo." To so besede Rafaela Ziherla, tekača iz okolice Grosupljega, ki je prejšnji konec tedna pretekel 106 kilometrov na ultramaratonskem teku okoli Blatnega jezera na Madžarskem.

Njegova zgodba je hvalevredna že samo zaradi dejstva, da mu je omenjeno razdaljo uspelo preteči kljub sladkorni bolezni. Pred leti ni bil tak navdušenec za šport. Nato je izvedel, da ima sladkorno bolezen ter začel spreminjati stil življenja. Tek je postal del njegovega vsakdana, brez katerega si ne predstavlja življenja. Rafa, kot ga kličejo prijatelji, smo nedavno na enem od tekov spremljali tudi mi (več v galeriji članka Pretekli še zadnjega od desetih krogov). Pokazal nam je, da ga bolezen nikakor ne ovira pri športnih ali drugih aktivnostih - na razdalji 33 kilometrov se je ustavil, zmeril vrednost sladkorja v krvi in se odpravil naprej.

Rafael Ziherl na Ultrabalatonu | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
S prijatelji se je prejšnji teden odpravil na Madžarsko, kjer so se udeležili enega najtežjih tekov nasploh. Balaton namreč slovi po vročini in sopari, zaradi česar je za nekatere tek prav nevzdržen. Limit teka znaša denimo 26 ur za ekipe in 10 ur za tiste, ki odtečejo 69,5 km; 16 ur za tiste, ki gredo na 111,8 km; 24 ur za tiste, ki pretečejo 163,2 km, in 32 ur za tiste, ki gredo na najdaljšo razdaljo: 212 km. Proga večinoma poteka po neprometnih cestah okoli jezera, višinska razlika je relativno majhna. Nemalo nevšečnosti pa povzročajo komarji, ki jih ob vodi ne manjka. Rafael priznava, da je bil tudi zanj tek izjemno naporen, a poudarja: "Moram povedati, da sem cilj dosegel oziroma presegel. Ko prideš v cilj, so trenutki, ki jih poznamo tisti, ki smo šli na tako dolgo tekmo, in takrat veš, da je ves trud in odrekanje poplačano."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.