Slovenija
14212 ogledov

Slovenski duhovnik se je oglasil ob novi pedofilski aferi, nato pa tvit hitro zbrisal ...

Ratzinger, papež benedikt XVI EPA
Vatikan izrazil sram in obžalovanje, slovenski duhovnik pa je dejal, da mu očitajo "neke napake iz let 1977 in 1982".

V štirih primerih zlorabe ni ukrepal

Nekdanji papež Benedikt XVI. v času, ko je bil münchensko-freisinški nadškof, ni ukrepal v štirih primerih zlorabe otrok s strani duhovnikov, je pokazalo danes objavljeno poročilo. Vatikan se je že odzval in izrazil sram in obžalovanje zaradi spolnih zlorab otrok s strani katoliških duhovnikov. Šok in sram zaradi zlorab je izrazil tudi Benedikt.

Poročilo je pripravila odvetniška družba Westpfahl Spilker Wastl, ki je analizirala obravnavo primerov zlorabe otrok v nadškofiji München in Freising med letoma 1945 in 2019. Joseph Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI., jo je vodil med letoma 1977 in 1982.

Družba, ki je poročilo pripravila na zahtevo nadškofije, je ugotovila, da je zlorabe v celotnem obdobju zagrešilo 173 duhovnikov in devet diakonov. V študiji je bilo naštetih vsaj 497 žrtev. Večinoma gre za otroke in mladostnike moškega spola. Kljub temu poudarjajo, da veliko število primerov ostaja neprijavljenih.

Ratzinger ni ukrepal za preprečitev zlorab s strani duhovnikov v štirih primerih, so na novinarski konferenci v Münchnu povedali avtorji poročila.

Večkrat zlorabljal otroke

V poročilu so se osredotočili predvsem na primer duhovnika iz nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija, ki naj bi večkrat zlorabil dečke. Duhovnik je bil premeščen v Benediktovo rodno deželo Bavarsko, kjer je sicer bil obsojen zlorab otrok, a je kljub temu z zlorabami nadaljeval. Samo ta primer zavzema 370 strani poročila, ki je skupaj dolgo več kot 1700 strani.

Poročilo navaja, da se je 40 duhovnikov vrnilo v pastoralo kljub domnevam, da so storili ali dopuščali zlorabe otrok. Med obtoženimi sta tudi nekdanji nadškof v Münchnu in Freisingu Friedrich Wetter in sedanji kardinal Reinhard Marx.

Tajnik zaslužnega papeža Georg Gänswein je v odzivu sporočil, da Benedikt XVI. "do danes popoldne ni poznal vsebine poročila". V naslednjih dneh ga bo pozorno prebral. "Zaslužni papež, tako kot večkrat med svojim pontifikatom, izraža šok in sram zaradi zlorabe mladoletnih, ki so jih zagrešili kleriki," je Gänswein povedal za portal Vatican News.

Na poročilo so se odzvali tudi v Vatikanu. Njihov tiskovni predstavnik Matteo Bruni je poudaril, da morajo poročilo še preučiti, vendar je ponovil, da Vatikan čuti sram in obžalovanje zaradi zlorab mladoletnikov.

Slovenski duhovnik Tadej Ložar, ki je sicer zelo aktiven na družbenem omrežju Twitter, pa je bil ob tem do nekdanjega papeža precej bolj prizanesljiv. "Očitajo mu neke napake iz let 1977 in 1982," je zapisal, "iz časa, ko je bilo vprašanje pedofilije še v marsičem neznano področje". Ložarja je ob tem zmotilo, da nihče ni povedal, koliko je Benedikt XVI. naredil v boju zoper zlorabe.

Tadej Ložar tvit | Avtor: Twitter Twitter

Duhovnik je tvit medtem že zbrisal.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 17
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 08:40 21.januar 2022.

  Jaz pa pravim , še sreča , da je to objavil. Ker je povedal resnico, da se v 21 stoletju farji mislijo , da lahko gresijo in se igrajo pedofile. Se je morda RKC distancirala od njega??? Ni se! To vse pove!

 • alen04 07:57 21.januar 2022.

  Te prasce linčati. Ta golazen nima kaj delati med nami. Fuj gnusi pedofilski!!!!!

 • Avatar Leon
  Leon 07:55 21.januar 2022.

  Ni milosti za pedofile ! Vsak oče mora zaščititi svojega otroka tudi za ceno lastnega življenja .