Slovenija
3 ogledov

Slovenski FBI gre pod nadzor

Robert Črepinko Boštjan Tacol
NPU. Elitni preiskovalci ne bodo več samostojni.

Preiskave. Novi generalni direktor policije, ki naj bi bil izbran že v prihodnjih mesecih, bi odločal tudi o tem, kaj bodo preiskovali člani Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). O tem, katere primere bo NPU preiskoval, trenutno odloča šef NPU.

To novo pristojnost bi šefu policije omogočil novi zakon o organiziranosti in delu policije (ZODP), ki so ga pripravili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in ga trenutno še usklajujejo s strokovnjaki. Vlada naj bi zakon obravnavala že na eni od prihodnjih sej, poslanci pa na seji konec septembra. “NPU bo po predlogu ZODP umeščen v Upravo kriminalistične policije (UKP) generalne policijske uprave,” pojasnjujejo na MNZ. Šefa NPU bi na položaj imenoval generalni direktor policije, neposredno pa bi bil s tem podrejen šefu UKP. “Predlagane spremembe gredo očitno v smeri omejevanja avtonomnosti in strokovne neodvisnosti NPU,” ocenjuje šef sindikata policistov Zoran Petrovič. Trenutno šef NPU za svoje delo in delo svojih preiskovalcev ne odgovarja nikomur od obeh omenjenih šefov na policiji. “Res je, da trenutna ureditev za sam nadzor nad NPU ni optimalna. Kljub temu bi jo bilo smiselno ohraniti in pri tem le dodati posamezne varovalke, ki bi preprečevale samovoljo vodje NPU,” se sicer strinja Petrovič.

Komentarjev 2
  • privat 07:28 15.september 2012.

    fbi gre pod nadzor?? Kje pa je bil do zdaj??Kdo pa je odgovoren za to in prejšno stanje??

  • Klemen Zec 18:58 26.avgust 2012.

    za kozlat, še NPU naj bo pod nadzorom, skratka Janšev totalitariem, pa ga je poln g....c o prejšnjem sistemu !tisti , ki ga pri tem zagovarjajo so popolni bebci in dobro plačani hlapci, a se ne zavedajo, da imajo ...prikaži več pri Janši zelo kratek rok trajanja, ko mu ne bodo več potrebni jih bo zavrgel kot stare gate, jok ne bo pomagal !