Slovenija
44 ogledov

Slovenski film, ki obljublja presežek

1/36
Žurnal24 main
Spomladi bomo Slovenci dobili nov gorniški film z naslovom Sfinga. Ekipa ustvarjalcev obljublja presežek. Ravno v teh dneh potekajo zadnji snemalni dnevi.

"Če bo ta film 'vžgal' tako, kot bi moral, bo dobro. Zame gorniški filmi že 50 let niso pokazali presežka. Imeli smo dobre črno-bele filme, a od takrat naprej nisem videl filma, ob katerem bi me vrglo s stola in bi rekel, da je ta malo drugačen, boljši. In namen je, da bi pri ljudeh dosegli ravno to − jim pokazali, da znamo dobro narediti tak film," nam pove scenarist in organizacijski vodja projekta Sfinga Gregor Kresal.

Sfinga je film o delu triglavske severne stene, ki je vrsto let med alpinisti vzbujal strahospoštovanje. Marsikdo je poskušal osvojiti vrh, a to je prvič uspelo šele Anteju Mahkoti in Petru Ščetininu leta 1966. Skoraj 30 let kasneje vzpon prosto preplezata Kresal in Miha Kajzelj. Ideja o filmu počasi začne rasti, do popolne realizacije pa pobudniki čakajo do letošnjega poletja. Ekipa je imela nemalo težav zaradi številnih deževnih dni, a vse takšne in drugačne nevšečnosti so uspešno premagali.

"Jaz sem si mejo postavil zelo visoko, da slučajno ne bi bil presenečen, ampak je bilo včasih kar 'čez rob'. Fizično je bilo tako naporno, da smo bili že na meji varnega," pravi Kresal in doda, da so zadnja dva dneva preživeli pod Steno, zdaj pa jih čakajo še trije snemalni dnevi. Film bo predvidoma dobil končno podobo sredi marca. Poslali ga bodo tudi na mednarodni festival gorniškega filma, sicer pa načrtujejo premiero v Cankarjevem domu.

Junaka po vseh teh letih znova na vrhu
Pri snemanju sta sodelovala tudi Mahkota in Ščetinin. O njiju Kresal pravi: "Z Antejem sva bila dve leti v kontaktu zaradi tega filma in ga je že kar ščemelo v trebuhu, kako bo vse skupaj izpadlo. Največje težave mu je povzročalo to, da je težkopokreten, a vseeno je bil na vrhu kot rožica. Po vseh teh letih je bil spet na vrhu, tam, kjer ni mislil, da bo še kdaj. To je bilo kar zanimivo videti. Ščetinin je pa čisto 'usekan', če povem po domače. (Smeh.) On bi kar gor pritekel, in če bi imel še malo časa, bi šel zraven še plezat. Oba pa sta psihološko še čisto pri stvari, bolj kot marsikdo od nas. Za 40 let nazaj se spominjata takih podrobnosti, kot se jaz za dve leti nazaj ne."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.