Slovenija
32 ogledov

Slovenski gasilci med najboljšimi na svetu

Svetovno prvenstvo Firefighter Combat Challenge
1/14
Branko Habjan
Tekmovanje Najtežji dve minuti v športu. Slovenci so se na minulem svetovnem prvenstvu Firefighter Combat Challenge vrstili med svetovno gasilsko elito.

Slovensko reprezentanco so sestavljali Domen Pavlič, Matic Zupan, Anže Habjan, Gregor Stanonik in Amer Čosić.

Prvi dan so kot ekipa  s časom 4:30:05 (končni čas je seštevek treh najboljših časov tekmovalcev iz posamezne ekipe) osvojili četrto mesto. Kot posameznik je bil najboljši Domen Pavlič, ki je med 592 tekmovalci zasedel  18. mesto. Izjemno uspešna sta bila v tandemu Pavlič in Matic Zupan, ki sta s časom 1.13.85 postavila nov evropski rekord in zasedla osmo mesto. Tandem Anže Habjan in Gregor Stanonik je zasedel 14. mesto.

Uspešni so bili tudi v t. i. relays kategoriji, v kateri se meri vsa ekipa, vendar so hkrati vsi na različnih postajah. Zasedli so šesto mesto, končne zmagovalce pa so sicer premagali v kvalifikacijah.

Kar trije slovenski tekmovalci so izboljšali svoj osebni rekord, dva pa sta po novem prišla v elitni klub Lions Den, med tekmovalce, ki s progo dobesedno pometejo in so njihovi časi boljši od 100 sekund.

To sta najtežji dve minuti, ker ...

Pravila zahtevajo, da gasilec tekmuje s popolno operativno opremo, torej zaščitno obleko in dihalni aparat, ki tehta 25 kilogramov. Gasilec vdihava zrak preko maske iz tlačne posode. Z 20 kilogramov težko zvito cevjo mora nato gasilec preteči po stopnišču v tretje nadstropje, kamor mora 12 metrov visoko potegniti še 20 kilogramov težko utež. Ko priteče iz stolpa nazaj navzdol, mora s težkim kladivom za 1 meter zbiti klado, teči 20 metrov med ovirami, potegniti cev z vodo in z vodnim curkom zbiti tarčo. Za konec mora 80 kilogramov težkega ponesrečenca prenesti 20 metrov čez ciljno ravnino.

Avgusta letos je tekmovanje potekalo na Bledu.

Komentarjev 2
  • titty 10:35 11.november 2014.

    Gasilci si vsekakor ZASLUŽIJO večje plače! Administratorji v JU pa imajo manj od 800 EUR plače.

  • Mitoka 21:51 10.november 2014.

    Res na slovenske gasilce smo pa lahko ponosni. Takšni si zaslužijo večje plače, administratorje v JU pa naj dajo na 800€