Slovenija
4177 ogledov

Našemu kirurgu ne bo treba plačati dveh milijonov, zdaj njemu pripada odškodnina

Vinko Dolenc mediaspeed
Evropsko sodišče za človekove pravice je pritrdilo pritožbi slovenskega nevrokirurga Vinka Dolenca, da so mu bile kršene pravice do poštenega sojenja po evropski konvenciji o človekovih pravicah, ko je slovensko pravosodje priznalo sodbo izraelskega sodišča, po kateri bi moral Dolenc izraelskemu pacientu plačati več kot dva milijona evrov odškodnine.

ESČP je razsodil, da bi slovenska sodišča morala bolj preučiti, ali je bil sodni proces v Izraelu proti slovenskemu zdravniku pošten, še posebej glede zbiranja dokazov, zlasti izpovedb ključnih prič, kot je na primer osebje v bolnišnici ali slovenski pravni strokovnjak, piše v danes objavljeni razsodbi.

Slovenija bo glede na razsodbo ESČP morala kirurgu Dolencu plačati 9600 evrov nepremoženjske odškodnine in 6000 evrov za povrnitev stroškov. ESČP pa dopušča tudi možnost določitve premoženjske škode, še piše v razsodbi sodišča.

Gre sicer za primer tožbe izraelskega državljana, ki mu je Dolenc leta 1992 v ljubljanskem kliničnem centru operiral možganski tumor. Po operaciji so se začeli zapleti, po katerih je pacient postal trajni invalid. Izraelec je v domovini proti Dolencu vložil tožbo zaradi zdravniške malomarnosti in jo v Tel Avivu leta 2006 tudi dobil. Izraelsko sodišče je pacientu prisodilo približno 2,3 milijona evrov odškodnine.

Dolenc je nasprotoval temu, da bi imelo pristojnost v primeru izraelsko pravosodje, saj da je operiral v Sloveniji in bi moralo sojenje zato potekati v skladu s slovenskim pravnim redom. Zavrnil je pričanje preko videopovezave in zahteval, da njega in njegove priče zaslišijo pred slovenskim sodiščem.

Izraelsko sodišče je leta 2003 zaprosilo slovensko pravosodje za pomoč pri zaslišanju prič, a je leto kasneje zahtevo umaknilo, ker da ni bilo napredka v postopku in bi bila kršena pravica tožnika do sojenja v razumnem roku. Dolenc je poleg tega leta 2004 umaknil tudi pooblastilo odvetniku v Izraelu.

Izraelsko sodišče je nato sprejelo sodbo na podlagi izpovedb tožnikovih bratov ter strokovnih mnenj dveh nevrokirurgov; enega je predlagal tožnik, drugega pa Dolenc. Izključene pa so bile izpovedbe Dolenca ter zdravstvenega osebja, ki je skrbelo za tožnika v ljubljanskem UKC. Prav tako je bilo izključeno pričanje slovenskega pravnega strokovnjaka. Izraelsko sodišče je utemeljilo, da je do takega položaja prišlo zaradi ravnanj Dolenca, ki da je storil vse, da bi se izognil procesu v Izraelu.

Komentarjev 20
  • Kmodri 16:09 20.oktober 2022.

    Tip je naredil iz Izraelca rastlino, ker ga ni slikal s CT!

  • Avatar NX11
    NX11 16:03 20.oktober 2022.

    Pa to je neverjetno. Teh sodniški pizd je pri nas 3x več kot v EU, pa niti ena njihova razsodba ne gre skozi na ESČP. Golazen pokvarjena. Kdaj bo Tarča al se jih ne smejo dotikat, ker je več kot ...prikaži več 80% babjih sodnic? Naše sodstvo je idealen primer kaj se zgodi, ko prevladajo ženske. 10x manj sposobne so, vsaj večina. Vidim v naši firmi.

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 14:26 20.oktober 2022.

    Naj naši zdravniki dobro razmislijo, ko je treba zdraviti usrane Žide! Nekdo v zgodovini je dobro vedel, kaj je treba početi s takimi!