Slovenija
27 ogledov

Slovenski klopi najbolj okuženi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Slovenija po okuženosti klopov spada med najbolj ogrožena območja v Evropi, opozarjajo v UKC Ljubljana. Ogrožen je vsak, ki se giblje na prostem.

S začetkom pomladi ne postanejo aktivnejši le ljudje, ki se veliko gibljejo na prostem, ampak tudi klopi. Ti povzročajo dve vrsti hudih bolezni, a le zoper eno obstaja cepivo.

"Bolezen ne prizadene samo ogroženih skupin, ki veliko svojega časa preživijo v naravi, ampak lahko doleti vse, ki se gibljejo na prostem. Okuženi klopi so v gozdovih, na obrobju gozdov in na travnikih, pa tudi v parkih in vrtovih po večjem delu Slovenije," pravi predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana prof. dr. Franc Strle.

Cepivo je učinkovito le proti klopnemu meningitisu, ki lahko povzroči ne le ohromelost, ampak celo smrt v skrajnih primerih. "Žal je cepljenost proti klopnemu meningoencefalitisu v Sloveniji še vedno zelo nizka," opozarja Strle. Za boreliozo še ni učinkovitega cepiva.

Specialist pediater in infektolog prof. dr. Milan Čižman pa opozarja, da se pri cepljenju pozablja na otroke.

Cepljenje proti meningitisu je možno pri zdravniku. V razmiku enega meseca sta predvidena dva odmerka, tretji odmerek sledi čez 9 do 12 mesecev. Nov odmerek je potreben čez tri leta, vsak naslednji pa na pet let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.