Slovenija
10731 ogledov

Slovenski komisar Lenarčič ostro nad Janšo, ta mu vrača: Lažeš!

Janez Lenarčič zaslišanje evropska komisija evropski komisar Epa
Evropski komisar Janez Lenarčič je ob prihodu na zasedanje ministrov EU za evropske zadeve na Brdu pri Kranju poudaril, da "Sloveniji škodujejo tisti, ki spodkopavajo vladavino prava in svobodo medijev, ne pa tisti, ki opozarjamo na problematičnost tega početja". Tako se je odzval na kritike zaradi svojih izjav o poročilu o vladavini prava v EU.

"Nikoli in nikjer se nisem zavzemal za to, da bi Sloveniji kakorkoli pogojevali, omejevali ali celo odvzemali evropska sredstva. Nasprotno, upam in želim, da do česa takega ne bi nikoli prišlo. In prav zato opozarjam na določena ravnanja vlade, ki bi lahko pripeljala Slovenijo v precej neugoden položaj, kar se tiče koriščenja evropskih sredstev," je poudaril Lenarčič.

Dodal je, da opaža, da se nekateri visoki predstavniki slovenske vlade na njegova dobronamerna opozorila odzivajo z grobimi napadi in žaljivkami. "Takšen način komunikacije je zame nesprejemljiv in zato se ne želim odzivati na takšne izpade," je dejal v izjavi za novinarje.

"Želim pa poudariti, da Sloveniji škodujejo tisti, ki spodkopavajo vladavino prava in svobodo medijev, ne pa tisti, ki opozarjamo na problematičnost tega početja," je še sklenil.

Lenarčič je bil v zadnjih dneh na družbenih omrežjih deležen kritik zaradi svojih izjav ob objavi poročila Evropske komisije o vladavini prava v državah članicah. Dejal je, da Evropska komisija sporoča, da obstajajo na področju vladavine prava v Sloveniji resne skrbi, zlasti glede neodvisnosti tožilstva in medijev. Ob tem je izpostavil, da komisija glede STA jasno sporoča, da se financiranje agencije ne more pogojevati z okrnjenjem njene neodvisnosti.

Premier Janez Janša je v odzivu na Twitterju zapisal, da gre za politično izjavo komisarja Lenarčiča, ki se je pridružil nekaj posameznikom v Evropski komisiji pri pogojevanju evropskih sredstev za okrevanje za Slovenijo. "In ostal na srečo v manjšini. Gre za prvi znani primer, ko je nek komisar skušal neposredno oškodovati lastno državo," je zapisal.

Vladavina prava je sicer tudi eno od prednostnih področij slovenskega predsedovanja Svetu EU, o katerih danes na neformalnem zasedanju na Brdu pri Kranju razpravljajo ministri za evropske zadeve. Poleg tega govorijo še o krepitvi odpornosti EU na krize, kot so pandemije in kibernetski napadi, širitvi EU in konferenci o prihodnosti Evrope.

 
Komentarjev 49
 • toni72 06:15 24.julij 2021.

  komunistično poreklo, prirojena žlehtnoba in egoizem, prezir kdor mu ne ploska, lastna nora tv in časopis, kraja države in talanje položajev, "golf na Mauriciusu" ... le kje bo pristal .

 • Ender3 18:56 23.julij 2021.

  Zanimivo je slišati, da notorični lažnivec, druge obtožuje, da lažejo.

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 17:37 23.julij 2021.

  Levaki zastojn tukaj lepite minuse!! Evropski komisarji iz Slovenije so totalno zanič!! Nesposobni kimači brez hrbtenice le plačo dobivajo žal pa ne vedo zakaj!! Res ste levaki sramota vsake demokratične države!! Samo poglejte Timermansa on bo govoril o svobodi novinarstva ...prikaži več medtem ,ko v njegovi državi pobijajo novinarje!! Vi levaki boste govorili o delu, ko vas pa več kot polovica živi od tujega dela!! Ste kronični lenuhi vidite le pravice dolžnosti pa ne poznate!!