Slovenija
59 ogledov

Slovenski kužki dobri reševalci

Izbor v Žatcu na Češkem
1/5
Arhiv ERPS
Še 11 vodnikov reševalnih psov opravilo preizkus za reševanje v tujini.

Šestim slovenskim reševalnim psom, usposobljenim za reševanje v mednarodnih intervencijskih enotah, ki posredujejo ob naravnih nesrečah v tujini, se jih je pridružilo še 11. "V Žatcu na Češkem smo vodniki reševalnih psov dosegli odlične rezultate na preizkusu IRO," je povedal Mare Bručan iz KZS. "Izmed 19 psov, ki so preizkus opravili pozitivno, jih je 11 iz Slovenije." Kužki so morali v timu s svojim vodnikom v 48 urah opraviti sedem iskanj in poiskati vsaj 12 od 14 skritih oseb.

Nazadnje reševali na Sumatri

Naši vodniki so sicer že reševali v tujini – po potresu v Turčiji, Alžiriji in nazadnje na Sumatri. "Tam je bilo 21 vodnikov reševalnih psov, poleg Slovenije še iz Avstrije, Češke, Slovaške, Madžarske in Japonske," je povedal Bručan, ki je vodil mednarodno odpravo. Enote reševalnih psov so sicer razporejene po vsem svetu, a Evropa po organiziranosti in usposobljenosti izstopa. Na listi Mednarodne organizacije za reševanje (IRO) je trenutno 50 psov, med njimi 17 slovenskih.

Med pasmami prevladujejo belgijski ovčarji, zlati prinašalci in labradorci. "A pasma ni pomembna," poudarja Bručan. "Bolj pomembne so karakteristike psa – da ima voljo za iskanje, da je prilagojen okolju, da ni agresiven do okolice in preostalih živali ter da ima dobro razvite lovske nagone," pojasnjuje Bručan.

Urijo se ure in ure

Psi se z vodniki, ki svoje poslanstvo opravljajo prostovoljno, najprej usposabljajo tri leta, da opravijo preizkuse na prvi stopnji. "Pri štirih letih je pes, če je dober, zrel za tovrstno preizkušnjo, ki je najvišji test za reševalne pse na svetu," zaključuje Bručan. Poleg treningov dvakrat na teden se mora udeležiti več usposabljanj med koncem tedna in priprav, ki jih organizira organizacija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.