Slovenija
21 ogledov

Slovenski mrk

Bodo bazne postaje sprožile nemire na Kosovu? (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Digitalna TV. S prehodom na digitalno oddajanje bodo v Italiji ugasnili slovenski programi.

Slovenija bo 1. decembra 2010 ukinila vse analogne televizijske oddajnike in v celoti prešla na digitalno oddajanje. V ponedeljek so delavci RTV Slovenija na nanoškem oddajniku vklopili kodirnike, ki pretvorijo analogne signale v format MPEG 4 za medijsko krajino Zahod.

Tako bo mogoče do 1. decembra 2010 programe spremljati analogno in digitalno na prvem multipleksu. Na njem so vsi trije programi nacionalne televizije, Pop TV, Kanal A, TV Pika, TV3, TV Koper in TV Primorka.

Če bodo hoteli onkraj meje videti naše programe, bodo morali nadgraditi televizorje ali kupiti nove pri nas.
Nataša Nardin, direktorica TV Primorka

Kot je včeraj povedala Nataša Nardin, direktorica TV Primorka, ki ima tako kot TV Koper digitalno frekvenco na območju Zahod, so do zdaj z analognimi oddajniki s Skalnice in Trstelja pokrivali območje Goriške tudi onkraj meje, po novem pa bodo z oddajnika na Belem Križu vidni tudi na celotnem tržaškem območju.

Po televizorje v Slovenijo
“Digitalni oddajniki so močnejši od analognih in bodo pokrivali večje območje onkraj meje, mi pa bomo sprejemali italijanske programe. Bistveno pa je to, da imajo onkraj meje format MPEG 2, tako da bomo s sprejemniki MPEG 4 mi lahko videli njihove programe, oni pa nas ne bodo mogli,” je poudarila Nardinova in pojasnila, da bodo morali vsi onkraj meje, ki bodo hoteli spremljati vseh devet televizijskih programov na prvem slovenskem multipleksu, kupiti dekoderje za MPEG 4, ki stanejo od 90 do 110 evrov oziroma nadgraditi svoj format MPEG 2 v MPEG 4, kar pa pri vseh televizorjih ni mogoče.

Pojasnila je še, da bi bilo za zamejce, ki se v bližji prihodnosti odločajo za nakup televizorja, še najbolje, da ga kupijo v Sloveniji, saj bi s tem lahko spremljali slovenske in italijanske televizijske programe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.