Slovenija
103 ogledov

Slovenski porod je preveč medikaliziran

Kakšno vlogo pri vzgoji bo odigral on, je odvisno od nje. Žurnal24 main
Slovenija spada med države, kjer je porod izrazito medikaliziran, roditi doma pri nas za zdaj ni možno. Alternativa je humaniziran porod, kjer je ženska središče poroda, babica pa je avtonomnejša.
"Še zdaj se navdihujem ob občutku moči in užitku, ki mi ga je dala izkušnja obvladovanja in hkrati prepuščanja porodnemu procesu. Porod se tako uvršča med najpomembnejše in najlepše telesne, duševne in duhovne izkušnje v mojem življenju," svojo izkušnjo naravnega poroda hčerke Katarine opisuje Barbara Brinovec Pribaković iz Ljubljane.

Izrazita medikalizacija
Ker pa Slovenija (poleg ZDA, Irske, Rusije, Poljske, Češke, Francije in urbane Brazilije) spada med države, kjer je obporodna skrb izrazito medikalizirana, je izkušnja rojevanja za večino žensk travmatična. "Odmik od naravnega rojevanja je v slovenskih bolnišnicah razviden v prepogosti uporabi invazivnih in lahko tudi nevarnih medicinskih postopkov, ki so daleč od priporočil znanstvenih izsledkov," pove Zalka Drglin, raziskovalka z inštituta za varovanje zdravja.

 

Knjige o naravnem porodu

Modrost rojevanja, Ina May Gaskin
Izziv poroda, Eva Hrovat
Rojstna hiša, Zalka Drglin
Dojenje in materinstvo, Ksenija Šoster Olmer
Če je epiziotomija (prerez presredka) glede na znanstvene podatke nujna le v desetih odstotkih, jo po podatkih edine raziskave Porodnišnice za današnji čas, ki je potekala od 1. februarja 2004 do 31. januarja 2007 v sodelovanju z ginekološko kliniko kliničnega centra, visoko šolo za zdravstvo v Ljubljani in inštitutom za varovanje zdravja, v slovenskih porodnišnicah opravijo pri 54 odstotkih porodov. Pretirana je tudi uporaba zdravil za sprožanje in pospeševanje poroda, ki se ne bi smela uporabiti pri več kot desetih odstotkih, pri nas pa se uporabijo pri 70 odstotkih porodov.

Znanstvene raziskave in priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) govorijo, "da se med porodom ne sme nikoli(!) prakticirati klistirja, britja sramnih dlak, omejevati pitja ali hranjenja in rutinsko uporabljati intravenoznega katetra in CTG," pojasnjuje Drglinova. Vse to pa je pri nas stalna praksa.

 

Porodni center

Varnost. Ob morebitnih zapletih je varnost poroda v samostojnem babiškem porodnem centru zagotovljena z neposredno povezavo babice z bolnico, ki je lahko oddaljena največ 20, 30 minut vožnje.

Kaj je naravni porod?
Nasprotje medikaliziranemu porodu je humaniziran porod, v katerem je ženska središče poroda, babica pa je avtonomnejša. V zahodni Evropi v od 80 do 90 odstotkih ob porodih, kjer je tveganje nizko, ženske brez spremstva zdravnika skozi rojevanje popeljejo babice.

"Z raziskavami so evropske babice dokazale, da je pri porodih, ki jih vodi babica, manj medicinskih posegov (carskih rezov, vakuumov, epiduralnih analgezij in epiziotomij), več pa zadovoljnih žensk, predvsem zaradi upoštevanja njihove aktivne vloge med porodom,"
pojasnjuje Gordana Njenjič, predsednica Sekcije medicinskih sester babic.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.