Slovenija
62 ogledov

Slovenski prevozniki obstali pred predorom

Pred predorom Karavanke so nastajale kolone. Žurnal24 main
Zaplet z zaporo karavanškega predora se nadaljuje. Na avstrijski strani je pred predorom do 15. ure obstalo 150 tovornajkov, mnogi s pokvarljivim blagom. "Malo je manjkalo, da bi se z Avstrijci stepli," je povedal Klobasa.

"Avstrijski organi so hoteli naše voznike aretirati," nam je nekaj pred 15. uro sporočil Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije. "Veliko naših voznikov se je okoli 13. ure, dokler sicer velja prepoved vožnje za tovorna vozila, pripeljalo do Karavank. Hoteli so jim napisati kazni, niso jih spustili naprej, zaradi česar je malo manjkalo, da bi se stepli," je dodal.


"Stoji okoli 150 tovornjakov"

"Prišlo je do nekega prerivanja med avstrijskimi organi in našimi vozniki, ki so tako besni, da resno razmišljajo o zapori prometa. Po grožnji naših voznikov so se Avstrijci očitno ustrašili in proti Avstriji spustili naše voznike, umaknili pa so tudi blokado proti Sloveniji. Seveda imamo zdaj nepregledno kolono tovornjakov," je še dejal Klobasa.

"Stanje je kaotično!"

"Na Karavankah je kaotično stanje! Tam je več kot 50 voznikov. Ustavili so jih 200 metrov pred mejo in jim zaprli pot. Na tovornjakih so naložene gobe, sadje, zelenjava, rože. Ves ta tovor bi morali danes dostaviti naročnikom, da bi jutri naročeno dostavili večjim centrom. Zdaj tega tovora do ponedeljka ne bo, polovica ga bo pa uničenega!" pa je dopoldan razmere na avstrijski strani pred karavanškim predorom opisal Sašo Bizjak, predstavnik slovenskih prevoznikov pri Sekciji za promet pri Obrtni zbornici Slovenije.

Spuščena zapornica, barikada gasilcev

Bizjak je še pojasnil, da gneča sicer je, a da gre za "tekočo gnečo". "Promet se premika, vozniki tovornjakov ne bi ustvarjali nobene dodatne gneče, nikogar ovirali pri vstopu v predor. Tovornjaki imajo svoj vozni pas, ki je zdaj prazen, pred spuščeno zapornico pa stoji policist, ki nikogar ne spusti skozi," je še povedal Bizjak.
"Vozniki ne morejo niti nazaj do mitnice, saj so gasilci zaprli pot s stožci, za katerimi stojijo in ne dovolijo, da se jih umakne. Vse skupaj nadzoruje varnostna služba gasilcev," je za zurnal24.si še dejal Bizjak in dodal, da so nekateri vozniki hudo razočarani nad državo, drugi pa odločni, da prihodnji teden blokirajo slovensko stran, kot je dejal. "Če se zadeve do srede ne bodo uredile za naprej, bodo zaprli predor še na slovenski strani, pravijo vozniki ...res, kaotično stanje, na žalost."


Enostranska odločitev Avstrijcev

Včeraj ob 22. uri je začela veljati avstrijska prepoved prometa tovornih vozil skozi predor Karavanke, ki bo veljala vsak konec tedna do 3. septembra. Kot smo že pisali, je omejitev močno razburila tudi slovenske avtoprevoznike, ki so rekli, da bodo v primeru zapore predor zaprli s tovornjaki. Vendar so se po dogovoru z ministrom Vlačičem dogovorili, da bodo stvar poskušali rešiti na miren način.

Naši ustavljali, Avstrijci spuščali

Danes zjutraj pa so se, kot smo izvedeli, pred predorom Karavanke v smeri proti Avstriji, torej na slovenski strani, dogajale čudne stvari. "Dars je postavil tablo, da je promet za tovorna vozila, ki presegajo dovoljeno maso 7,5 tone, skozi Karavanke prepovedan. Tovornjake tako postavljajo na stran in jih ne spustijo skozi predor," je zjutraj zgroženo sporočil Andrej Klobasa.

Ko so slovenske delavce Darsa pred predorom vprašali, od kod so dobili navodilo, naj izločajo promet, so rekli, da z avstrijske strani. Klobasa je ob tem razburjeno dejal: "Si predstavljate to, z avstrijske strani? Kam smo pa prišli? Če da komando delavcu Darsa, slovenskemu delavcu, avstrijska stran!"

Še bolj žalostno pa je to, pravi Klobasa, da Avstrjici tovornjake z njihove strani spuščajo skozi predor. "Slovenski ne morejo plačati predora, avstrijski pa spuščajo tovornjake. Lahko verjamete temu? To se ne more narediti. Tuneli so prazni, oni pa skozi ne spuščajo tovornjakov."

Avstrijci predor zaprli za tovornjake nad 7,5 tone

Malce po deseti uri se je položaj na karavanškem predoru spremenil. "Naši tovornjaki lahko peljejo skozi predor proti Avstriji, kaj se zgodi na avstrijski strani, pa ne vem. Zaradi kolone na avstrijski strani policija tovornjake izloča. Prišla sta tudi Arsenak in gasilci, ki so na parkirišču postavili ovire, tako da naprej ne moreš. Če jih bodo ob 15. uri spustili naprej, bo večini pretekel delovni čas vožnje in ne bodo mogli iti naprej, kar je popolna oslarija, popolna katastrofa," je jezno povedal Klobasa.

Sekcija za promet in upravni odbor pri Obrtni zbornici Slovenije je imela tudi korespondenčno sejo, na kateri so se po besedah Klobase odločili, da če do srede "zadeva ne bo rešena, bomo tunele fiksno zaprli, ker nam povzročajo preveč gospodarske škode".


Komentarjev 18
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:29 31.julij 2011.

    In zakaj je tale novica umaknjena v ozadje,če pa je najbolje komentirana od vseh na tejle strani??A se je Klobasač pritožil,da je folk proti kamionarjem in dosegel,da se novica umakne od pogledov bralcev??

  • graff 10:50 31.julij 2011.

    privat / danes, 08:51Komentar tega bolnika nakazuje zdravstveno stanje slovenske družbe. Bog nam pomagaj in ne se čuditi, da nas samo malo čez mejo nihče več ne ,,širgla,,!!Dokler bo rodna gruda futrala tak odpad se nam slabo piše.

  • Tovornjakar 08:57 31.julij 2011.

    Sreča je samo v tem, da sami slovenci nismo složni in brez volje se pustimo manipulirat, prestavljat in postavljat kot šahovske figure. Če bi se res tovornjaki ustavli za kak teden ???? potem razmislite kaj bi imeli v trgovinah, črpalkah.....Je ...prikaži več pa fajn si na plečih raje ustvarjat ime in kvazi pomembnost. Čas je za rezultate in to ne do jutri ampak za par let..Polne gume 73