Slovenija
220 ogledov

Slovenski proračun na Bolhi

Spletni oglasi Gregor Prebil
Vrednost blaga, ki se trenutno prodaja na bolha.com, dosega skoraj devet milijard evrov. Praktično toliko kot so predvideni prihodki letošnjega državnega proračuna. Med trenutno aktivnimi 906 tisočimi oglasi je sicer najdražja hiša v Rogaški Slatini, ki jo šaljivec prodaja za 55 milijonov evrov.

Pri našem največjem spletnem oglasniku so vrednost prodajanega blaga izračunali glede na povprečje objavljenih cen. Gre pa za celotno spletno stran bolha.com, torej za fizične in pravne osebe, zato ne gre samo za rabljeno blago. Pri podjetju pravijo, da so tri četrtine vseh oglasov objavile fizične osebe. 

Najdražji oglasi so seveda v kategoriji nepremičnin. Če izvzamemo šaljivca, ki bi želel za skoraj 50 let staro stanovanjsko hišo v Rogaški Slatini 55 milijonov evrov, je najdržji oglas za 100.000 kvadratnih metrov zemljišča v Vodnjanu (Hrvaška). Zemljišče ob morju se prodaja za 24 milijonov evrov. ABC nepremičnine v Umagu prodajajo prekrasno vilo s tisoč kvadratnimi metri za deset milijonov, za isto ceno lahko kupite tudi hotel. Pri nas se najdražje prodaja Intereuropin kompleks ob Ankaranski cesti v Kopru (sicer že pet let), trenutno pa je cena slabih enajst milijonov evrov. Skupaj je v rubriki nepremičnine objavljenih 37 tisoč oglasov v vrednosti 6,4 milijarde evrov. Sledi avtomobilizem z 263 tisoč oglasi v vrednosti 2,2 milijona evrov.

Trofeje pred umetninami

Vrednosti pri ostalih kategorijah močno padajo, nepremičninam po teži posameznega oglasa sledijo različni stroji, balirke in jadrnice – najvišje cene se vrtijo okrog sto tisočakov. Najdejo se tudi ure za sedem tisočakov, umetnine in starine pa denimo po vrednosti poseka lovska soba z več kot sto trofejami, ki jih zbiratelj prodaja za 32.600 evrov.

Kot pravijo pri bolhi.com, se po izkušnjah uporabnikov zelo hitro prodajajo stvari, kot so pohištvo (sploh Ikeino), otroška oprema, sezonski izdelki v športu in rekreaciji. "Tudi Telefonija je zelo dinamična. Ni nenavadno, da uporabnik objavi oglas in še isti dan ali v roku 24 ur kupec pride po predmet," pravi Maruša Grah.

"Trenutno imamo 906.000 aktivnih oglasov. V letu 2016 se je skupaj objavilo 2.370.000 novih oglasov.  Sezonsko nihanje ni zelo opazno, skozi leto se giblje nekje okrog 200.000 novih oglasov mesečno, le poleti rahlo upade. Meseci, ki so rahlo nad povprečjem so marec, september, oktober in november," pravi Grahova.

Pri bolhi.com so zbrali tudi nekaj najbolj nenavadnih oglasov. V spodnjem primeru denimo uporabnik prodaja duha v steklenici, ki ga je ujel leta 2003. "Duh je danes star 92 let in sliši na ime Nidžad. Pišite samo resni!"

 

Komentarjev 4
  • Boris Odreitz 22:29 14.januar 2017.

    in kaj pol če se prodaja menda ja ne da boste še na furs pisali da treba to vse pobrat ma kak primitivizem !!!

  • alojzr 15:38 14.januar 2017.

    Nidžad u flaši je noro dobra ponudba. Taki duhovi se danes v svetu prodajajo po najmanj 3.000 evrov. Navali narod. Samo resni.

  • Božo Marinšek 14:18 14.januar 2017.

    vsi vse prodajamo,le prodamo ne!!!!!!!