Slovenija
9720 ogledov

Slovenci zbrali 4 milijone evrov: Ne boste verjeli, kaj izdelujejo

startupslovenija/BEVO - zajem zaslona startupslovenija/BEVO startupslovenija/BEVO - zajem zaslona
Slovensko podjetje, ki pripravlja meso rastlinskega izvora, bo za razvoj prejelo 4,5 milijona dolarjev, kar znaša nekaj več kot 4 milijone evrov.

Že nekaj let se poraja vprašanje o razvoju realističnega kosa mesa, ki je rastlinskega izvora. Kot trdijo v slovenskem podjetju Bevo, je zaradi zahtevne teksture in kompleksnosti maščobnega marmoriranja to izziv, ki se ga ne lotevajo niti največja prehrambena podjetja. S svojo blagovno znamko Juicy Marbles so v enem letu razvoja razvili lastno tehnologijo, s katero lahko izdelajo »steake« realističnega izgleda, teksture in okusa. S tem so si priborili mesto v Y Combinatorju, enemu izmed najprestižnejših podjetniških pospeševalnikov na svetu.

“Fancy Plant Meat” je torej veganska alternativa zrezkom živalskega izvora. Med konkurenco izstopa po dejstvu, da gre za pravi zrezek ali »steak«, in ne za druge oblike izdelkov, kot so hamburgerji, klobase in druge manj elegantne oblike.

Veganski filet mignon, sirloin...

Ljubljanski start-up napoveduje semenski kapital za razvoj podjetja v višini 4,5 milijona dolarjev, s katerim bodo na trg lansirali svoj prvi kos rastlinskih beljakovin, začenši z veganskim filet mignonom, ki je predviden za prvo četrtletje 2022, piše TechCrunch.

"Želimo postati prepoznani po zrezkih sirloin, rump, filet, tomahawk, wagyu, pa tudi po naših filet mignonih – ne le po najdražjih kosih na dolgi rok. Filet mignon želimo dolgoročno narediti cenovno dostopnejšega, glede na različno ekonomičnost zaradi rastlinskega izvora,'' so zapisali v Juicy Marbles. 

Primarna beljakovina v njihovih izdelkih je soja, v prihodnosti pa si želijo ustvariti tudi meso, ki bi nadomestilo tunino. 

Start up-ov semenski krog vodi sklad World Fund v vrednosti 350 milijonov evrov, ki je namenjen startupom pri gradnji tehnologije, ki lahko pomaga razogljičiti planet. Gre za največji evropski sklad na tem področju, Juicy Marbles pa je prva naložba tega sklada. Ustanovno ekipo sestavljajo Luka Sinček, Maj Hrovat, Tilen Travnik in Vladimir Mićković.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • gorci 21:32 30.november 2021.

    Začetek konca Umetno meso res bravo

  • Marion_Howser 15:11 25.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • crniovcar 11:06 25.november 2021.

    Soja najbolj špricana kultura. Torej je lutka iz plastike za napihnit boljša od ženske? Kaj je s temi ljudmi? Bizgeci, nehajo jest meso in nato iščejo nekaj, kar bi bilo enako kakor meso? To je podobno tem muslimanskim emigrantom. Sovražijo ...prikaži več vse, ki niso muslimani, rinejo pa vsi v najbolj krščanske države..!!!!!!!!!!