Slovenija
41 ogledov

Slovenski strah pred zdravniki

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Po raziskavi Eurobarometer se skoraj polovica sodelujočih boji, da bo med obiskom pri zdravniku "utrpela škodo". Slovenci se zdravnikov bojimo še bolj.

Evropska komisija je danes objavila podatke raziskave Eurobarometer o varnosti pacientov. Skoraj polovica sodelujočih v raziskavi se boji, da bo pri zdravstveni oskrbi utrpela škodo.

Med Slovenci, ki so sodelovali v raziskavi, je ta strah še višji, znaša okrog 55 odstotkov.

Številne neprijavljene negativne izkušnje
Več kot četrtina vprašanih je povedala, da so že imeli negativno izkušnjo pri obisku zdravnika. V Sloveniji je takšno izkušnjo doživelo 29 odstotkov vprašanih. Številnih negativnih izkušenj sicer ljudje niti ne prijavljajo: v celotni Uniji je tako 70 odstotkov neprijavljenih negativnih izkušenj z zdravniki, v Sloveniji celo 90.

Kar tretjina vprašanih niti ni vedela, kdo oziroma katera organizacija je odgovorna za varnost pacientov v njihovi državi. Da bi se lahko med drugim obrnili tudi na varuhe pacientovih pravic, ni vedelo 13 odstotkov slovenskih sodelujočih v raziskavi.

Raziskavo so objavili ob 18. aprilu, dnevu pacientovih pravic. Ob tej priložnosti se bodo po Evropi vrstile številne dejavnosti, namenjene ozaveščanju o pomenu varovanja pravic pacientov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.