Slovenija
133 ogledov

"Slovenski verniki tako ne bodo več oškodovani"

Ljubljanska stolnica Anže Petkovšek
Slovenija je ena od redkih držav v kateri binkoštni ponedeljek, velik verski praznik, ni dela prost dan.

Vlada bo na eni od prihodnih sej, najverjetneje pa že na naslednji, razpravljala o sprembi zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji (ZPDPD). 

Binkošti: dela prost dan, ki je vedno na nedeljo

Po trenutno veljavni zakonodaji imamo v Sloveniji poleg praznikov še dela proste dneve, ki so velikonočna nedelja in ponedeljek, binkoštna nedelja, Marijino vnebovzetje (15. avgust), dan reformacije (31. oktober) in božič (25. december). Če bo vlada potrdila spremembo zakona, bo dela prost dan postal tudi binkoštni ponedeljek. 

Praznik, ki ga verniki obhajajo dva dni

"Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden izmed štirih največjih praznikov. Praznujejo ga tudi evangeličani, velik praznik je tudi za pravoslavne vernike. Zaradi njegove pomembnosti verniki ta praznik obhajajo dva dni. V številnih državah je binkoštni ponedeljek dela prost dan, v Sloveniji ne. Za dela prost dan sicer velja nedelja, ki pa je tudi sicer dela prost dan za večji del zaposlenih," pravijo na ministrstvu za javno upravo, kjer si prizadevajo, da bi bila spremba zakona uveljavljena še pred letošnjim binkošnim ponedeljkom, ki bo 16. maja. 

Naši verniki so diskriminirani

Od spremembe zakona leta 2005 se dela prost dan, ki pade na nedeljo, ne prenaša več na ponedeljek. "V tem delu spremba zakona ni predvidena, saj bi to pomenilo prevelik javnofinančni strošek. Cena dneva, ko se ne dela, je namreč okoli 40 milijonov evrov. Glede binkoštnega ponedeljka pa ugotavljamo, da je v večini držav dela prost dan, zato so naši verniki na nek način diskriminirani, kar zdaj odpravljamo," pojasnjujejo.  

Muslimanska skupnost: namesto za veliko noč in binkošte, bi bili prosti za kurban bajram

Na predvideno spremembo zakona pa so se odzvali tudi v muslimanski skupnosti, kjer uvedbo dela prostega dneva na binkoštni ponedeljek podpirajo, so pa pripravili tudi svoj predlog spremembe zakona po katerem bi muslimanskim vernikom dela proste dneve omogočili za bajram. Muslimanski verniki v tem primeru ne bili prosti za velikonočni in binkoštni ponedeljek. Odgovor na vprašanje, ali bo vlada o tem predlogu razpravljala skupaj s predlogom o dela prostem dnevu na binkošni ponedeljek, še pričakujemo. 

Članek je prvoaprilska šala.

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • matermila 16:10 01.april 2016.

    Kakorkoli,če je prvoaprilska OK,če pa je res,pa bi eno vprašanje za muslimane:a oni mislijo,da če bo ta ponedeljek praznik,da bi pa moral jaz v službo,ker bi pač oni delali,sami pa ne morejo delati?Ja malo morgen,že tako imamo en kup problemov,ko ...prikaži več bežijo domov,za njihove praznike.Jim še ni sedlo,da so v drugi državi,ne v Bosni in da se tu dela za njihove praznike.

  • mitjap 15:05 01.april 2016.

    uzamte si dopust pa bote mel dela prosti dan..tako kristjani kot muslimani

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:01 01.april 2016.

    Kur...m bajram.O ja prvi april je tu:)