Slovenija
9 ogledov

Slovenski vojaki na Bližnji vzhod

171108_ljubica_jelusic_fdv_bobo Žurnal24 main
Obrambna ministrica Ljubica Jelušič napoveduje sodelovanje slovenske vojske pri mirovnih operacijah v Gazi.
"N aš nacionalnovarnostni interes se seli na obrobje Evropske unije, kar je Bližnji vzhod," je napovedala obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki ocenjuje, da so se spopadi v Gazi že razvili v pravo vojno. " Zelo velika verjetnost je, da se bo na tej meji Evropske unije pokazala večja potreba po mednarodni prisotnosti in v tem okviru bomo verjetno ali lahko rečem zagotovo Slovenci prisotni s svojimi različnimi zmogljivostmi," napoveduje Jelušičeva.

Pod okriljem EU
" Pričakujem, da se bo v tem prostoru bolj kot doslej angažirala Evropska unija," pravi obrambna ministrica. S tem se strinja tudi Klemen Grošelj s katedre za obramboslovje, ki ob tem poudarja: "To bi bil velik izziv za te sile, ker bi bila to prva misija, ki bi potekala v tako zelo poseljenem območju. Nekoliko bi tako misijo lahko primerjali z misijo, ki se je udeležujemo na Kosovu."

Prispevek Slovenije
Predpogoj za misijo je dogovor sprtih strani, sledi določitev mandata misije in dogovor o prispevkih držav. "Pričakujem, da bi bila naša prisotnost relativno konkretna. Petnajst vojakov je premalo in pomeni probleme tako z varnostnega vidika kot z vidika logistike. Drobljenje sil je nesmotrno," razlaga Grošelj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.