Slovenija
42 ogledov

Slovenski vojaki padli v zasedo

slovenija 18.12.07 vojaki, postroj, slovenska vojska; foto: Sasa Despot Saša Despot
Slovenskim vojakom so v Libanonu ukradli računalnik z vojaškimi podatki.

Slovenski vojaki so na mirovni misiji v Libanonu med patruljo padli v zasedo, neznana arabska milica, ki naj bi bila oborožena, pa jim je iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem naj bi bili ključni vojaški podatki, je sinoči poročal POP TV. Informacijo o zasedi so potrdili tudi na Slovenski vojski.

Gre za slovenske vojake, ki delujejo v mirovni operaciji Združenih narodov v Libanonu (Unifil). Kot je poročal POP TV, v incidentu ni prišlo do streljanja.

Incident se je zgodil med redno patruljo enote na jugu Libanona. Vpletenih je bilo osem vojakov iz mariborske 72. brigade.

Ob grožnjah morali izročiti računalnik z navigacijo

Ob vhodu v vas Jatar jih je zaustavila skupina okoli 20 oboroženih moških, ki so jim nato iz vozila odvzeli opremo. Po informacijah POP TV so morali oborožencem ob grožnjah z orožjem izročiti računalnik z vojaško navigacijo.

Do incidenta naj bi prišlo že pred tedni, danes pa so informacijo za POP TV potrdili tudi na Generalštabu Slovenske vojske.

Na računalniku ni bilo tajnih podatkov

Kot je povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez, na odvzetem računalniku ni bilo tajnih podatkov. "Šlo je izključno za navigacijo poti po kateri bodo patruljirali in izvedli svojo nalogo, torej na tem računalniku ni bilo nobenih tajnih podatkov," je za POP TV pojasnil Korez.

Slovenska vojska ima v Libanonu na jugu države trenutno 14 vojakov. V misiji Unifil je bilo ubitih že 275 modrih čelad. Konec januarja je bil v raketiranju med Izraelom in Hesbolahom npr. ubit španski vojak, pripadnik Unifila.

Komentarjev 3
  • dragec 17:51 08.april 2015.

    Jebeš računalnik, čuvaj glavo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:36 08.april 2015.

    Dobr da so se predal...čeprav vojska naj bi bila zato da brani ampak ok. Imamo vojsko tam pač za okras. Ampak dobr da so predal zato ker to ni naša vojna.

  • nostradamus 08:46 08.april 2015.

    najvesji nesmisel je posiljati slovenske vojake na razne misije po kriznih zariscih mi tam nismo izgubili nicesar in tudi nimamo interesov da bi nasi fantje igrali serife za nato in americane mar bodo res potrebnecloveske zrtve preden se bomo zavedli ...prikaži več da smo tam povsem po nepotrebnem .