Slovenija
9 ogledov

"Slovenski vojaki so odlični, zelo kvalitetni"

SV v Afganistanu
1/11
Borut Podgoršek (MORS)
Afganistan naj bi v celoti prevzel odgovornost za varnost v svoji državi po letu 2014. Slovenski vojaki se bodo iz nemirne države počasi umikali.

Minister za obrambo Aleš Hojs, ki je v petek z delegacijo nenapovedano prispel v Afganistan, danes nadaljuje obisk v deželi pod Hindukušem. Minister si je v dopoldanskih urah ogledal območje delovanja slovenskega kontingenta v Sajarju v provinci Farah, pogovarjal pa se je tudi o poteku usposabljanja afganistanske vojske.

O poteku usposabljanja v provinci Farah se je pogovarjal s predstavniki afganistanske in italijanske vojske. Trenutno stanje je, da nekatere enote še niso povsem usposobljene, pričakujejo pa, da bodo po letu 2014, ko naj bi Afganistan v celoti od mednarodnih sil prevzel odgovornost za varnost v lastni državi, v omenjeni provinci enote afganistanske vojske v celoti usposobljene, je dejal minister Hojs.

Ocenil je tudi, da afganistanska stran od Slovenije po letu 2014 ne pričakuje samo finančne pomoči, ampak na nek način tudi nadaljnji prispevek na področju mentoriranja in svetovanja vojski. Tako predstavnika afganistanske kot italijanske vojske sta v izjavi za slovenske novinarje izpostavila odlično sodelovanje s Slovensko vojsko.

Ministra na obisku v Afganistanu med drugim spremljajo načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in poslanci državnega zbora, in sicer podpredsednik odbora za obrambo Matjaž Zanoškar in člana omenjenega odbora Matej Tonin in Marijan Pojbič.

Poslanci so v izjavi za STA obisk v Afganistanu ocenili za zelo koristnega, saj so lahko na kraju dogajanja videli, kaj se dogaja in kako deluje slovenska misija v deželi pod Hindukušem.

Tonin je ob tem ocenil, da Afganistan po letu 2014 ne bo sposoben samostojnega življenja, sta pa za to državo v tej luči pomembna izobraževanje in gospodarske spodbude. Zanoškar je izpostavil, da je prav, da so slovenski vojaki v Afganistanu, bi se pa morala Slovenija osredotočiti tudi v iskanje gospodarskih vezi s to državo.

Kot je dejal poslanec Pojbič, so v pogovorih s slovensko stranjo tako ameriški kot italijanski in afganistanski general bili enotnega mnenja, da so slovenski vojaki, ki delujejo v Afganistanu, "odlični, zelo kvalitetni". Najpomembneje pa je po njegovi oceni to, da veliko delajo na tem, da povezujejo različne vojske, ki delujejo pod okriljem Nata, in domačine.

Minister bo danes z delegacijo odpotoval še v Herat, kjer prav tako delujejo slovenski vojaki, nato pa se bo v nedeljo vrnil v domovino.

Komentarjev 2
  • sprehajalec 21:18 22.december 2012.

    Slovenski vojaki so odlični, zelo kvalitetni"Ja, pa dragi tudi. kvaliteta stane. Ameriški imajo 1200 USD na mesec. Naši naj povedo, koliko imajo v Afganistanu.

  • Oxxo 16:02 22.december 2012.

    Nenapovedano???? Hojs je od osamosvojitve dalje največji škodljivec na MORS.Ne da je sam nesposoben, okoli sebe je zbral same nesposobneže, ki pojma nimajo, kako se zadevam streže.Vse skupaj tudi ne preseneče, glede na to, iz katere stranke ...prikaži več prihaja.In da dajo v upravljanje ministrstvo za obrambo farški stranki je vredno vsega pomilovanja.