Slovenija
2784 ogledov

Slovenski zapori zaradi tujcev pokajo po šivih

Zapor
1/2
Žurnal24 main
V slovenskih zaporih je zaradi tihotapcev migrantov vse več tujcev. "V Kopru je 95 odstotkov tujcev, bolj kot ne je postal samo pripor, le še nekaj obsojencev je tam, ki opravljajo kakšna dela, sicer so vse preselili," pravi predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk.

2. marca je bila povprečna zasedenost zaporov 112-odstotna, ljubljanski zapor pa je imel celo 144-odstotno zasedenost. Največ priliva prestavljajo tujci. Leta 2016 jih je bilo v zaporih deset odstotkov, leta 2018 dvajset, lani pa že skoraj trideset.

"Število tujcev narašča, še posebej opazen porast beležimo v letu 2019. V tem letu je bilo med zaprtimi osebami 1.465 tujcev, kar je za 591 ali 68 odstotkov več kot prejšnje leto. Med njimi so bili v večjem delu priporniki (891). Največ tujcev je bilo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper ter v Ljubljani, Mariboru in Oddelku Novo mesto," pravijo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Po zadnjih podatkih je v Republiki Sloveniji na prestajanju zaporne kazni, pripora in v prevzgojnem domu skupaj 416 tujih državljanov. Vseh zaprtih oseb je 1480.

"Večina tujcev (pripornikov) je bila priprta zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države, kot ga določa 308. člen Kazenskega zakonika. Gre za osebe, ki so nezakonito spravljale tujce na ozemlje Republike Slovenije, tako imenovane organizatorje nelegalnih prehodov čez državno mejo. Ta nova okoliščina je imela tudi največji učinek na povečanje skupnega povprečnega števila pripornikov in števila vseh zaprtih oseb," pravijo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Odpadlo 707 sodnih obravnav

"Naraščanje števila pripornikov pa hkrati pomeni tudi večje število spremstev na sodišča, ki jih zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov ne moremo realizirati. V lanskem letu smo bili na ravni celotne uprave tako primorani odpovedati 707 spremstev zaprtih oseb, v letu 2018 je bilo takih primerov v celem letu 562," so še opozorili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Delež tujcev v slovenskih zaporih | Avtor: Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij

"Velik problem je, da ni dovolj pravosodnih policistov, ki bi pripornike vozili na sodišče. Si predstavljate, imate tričlanski senat, tožilca, priče, odvetnika, izvedence, ni pa pravosodnega policista, da bi človeka iz pripora spremljal na sodišče. To je norost. Je pa res, da za ta denar težko dobiš človeka, v Luki Koper fantje kot varnostniki zaslužijo 70 odstotkov več, pa se jim ni treba ubadati z obsojenci," pravi Verk.

Tujcem, ki so tihotapili migrante, zdaj praviloma dajejo najnižje kazni, da se jih čimprej znebimo, avtomobilov jim pogosto ni mogoče zapleniti, ker so najeti, glede izgona iz države pa, ali jih bodo naši policisti spremljali v Islamabad in drugod po svetu?

Frančišek Verk

"Vsi moški zapori so prezasedeni, zato se Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij sooča z vsakodnevnim premeščanjem zaprtih oseb iz najbolj zasedenih zavodov, kar predstavlja velike obremenitve zaposlenih in vpliva na vse procese, ki se odvijajo v zaporih," pravijo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Dodajajo, da je prezasedenost zaporov problem že dlje časa, po njihovi oceni pa bi težavo dolgoročno lahko težavo rešili le z izgradnjo novega zapora v Ljubljani.

Zavode so opremili s slikovnimi slovarji

Morda še večja težava kot prezasedenost pa je jezikovna pregrada, saj nekatere zaprte osebe (predvsem iz vzhodnih držav) govorijo le svoj materni jezik. »Če je mogoče, organiziramo pomembnejše razgovore z uradnimi tolmači. Tujci, ki slovenskega jezika ne razumejo, so obravnavani individualno, pri sporazumevanju pa nam občasno pomagajo tudi drugi obsojenci z znanjem določenega jezika,« pravijo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

Vse zavode so opremili s slikovnim slovarjem »Picture it in prison«, ki je bil pod okriljem organizacije Prison Watch razvit za pomoč pri sporazumevanju in delu s tujci v zaporih, skupaj z resornim ministrstvom pa iščejo sistemske rešitve za obvladovanje in reševanje opisanih razmer.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • wolf.ata 11:35 18.april 2020.

    nič bati,cigoti-necivili,Romi,še kar kradejo, zraven tistih,ki hodijo v službe zdaj, vidiš še policijo, rešilce in njih ko si ogledujejo teren,pa hodijo po treh občinah najmanj,iz prve roke ti povem,se je kar pripeljal na privat lastnino,sicer meni ni odnesel nič,ker sem ...prikaži več ga presenetil, sosedu pa,po dva v avtu,zraven voznika je še mladoletnik,ki ponavadi prevzame krivdo...

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 11:03 18.april 2020.

    v času korona komedije so inkasantki, ki naj bi varovali mejo in zavračali te smeti, premeščeni v notranjost, ker je potrebno nadzorovati neposlušne in smrtno nevarne slovence

  • Avatar robinhud
    robinhud 10:14 18.april 2020.

    Leon! Sedaj pa se malo poglej v ogledalo in zamisli ..bluziš in nakladaš . Če Hojs in ekipa obišče kraje ob meji, ljudi ,župane, predlaga ukrepe prehajanja ilegalcev preko meje, kaj želijo narediti? Celo levi župani so za tak sistem ...prikaži več varovanja. . Dnevno pljuvaš po vseh desnih, ki bi na mejo poslali vojake s pooblastili in pomagali ljudem ob meji. Obudi svoje čase nostalgičnega socializma in se spomni na graničarje. Je bil red? So bili levi na vladi? Rad bi te videl kaj si ti sposoben narediti...