Slovenija
66 ogledov

Slovenski zaporniki se izobražujejo

Dob zapor Žurnal24 main
Zapor je sicer slaba izkušnja, lahko je pa tudi priložnost, da obsojeni pridobijo nova znanja. V zaporu na Igu se končuje dvoletni mednarodni projekt izobraževanja zapornic.

V zaporu na Igu se v teh dneh končuje dvoletni mednarodni projekt Competent To Do, namenjen izobraževanju zapornic. Kot je na novinarski konferenci dejal direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, je zapor sicer slaba izkušnja, vendar pa je lahko tudi priložnost, saj zaporniki tudi z izobraževanjem lahko veliko naredijo na sebi.

V slovenskih zaporih v zadnjih letih veliko pozornosti namenjajo področju izobraževanja zaprtih oseb, pojasnjuje direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Izobrazba je namreč po mnogih raziskavah dejavnik, ki poleg vseh ostalih pozitivnih učinkov tudi zmanjšuje možnost povratka v zapor. V upravi poleg tega želijo za zaprte osebe zaradi pomanjkanja dela zagotoviti dodatne možnosti udejstvovanja.

V Sloveniji je izobraževanje potekalo na Igu, kjer se je usposabljalo sedem udeleženk. Vse so izobraževanje tudi končale, dve med njimi pa so nagradili z možnostjo dokončanja srednješolskega izobraževanja.

V zaporskem sistemu v Sloveniji je sicer v različne oblike izobraževanja vključenih 223 zaprtih, kar predstavlja dobrih 17 odstotkov. Se pa ta delež povečuje, je še povedal Jože Podržaj, ki si bo za takšne in podobne oblike izobraževanja prizadeval tudi v prihodnje.

Komentarjev 2
  • Lavdan 21:22 07.november 2015.

    V UKC naj grejo čistiti listje, da bo vsaj kakšna korist od njih.

  • Avatar čavez
    čavez 14:09 07.november 2015.

    Jaz bi si za predavatelja izbral Kordeža Janšo Bavčarja, na hitro obogatiš in hitro zapor zapustiš.