Slovenija
6071 ogledov

Slovensko državljanstvo med elitno deseterico sveta

Potni list Boštjan Tacol
Dobro je imeti slovenski potni list, kaže lestvica za 2019.

Henley Passaport index pove, kako "močan" je neki potni list iz katerekoli države na svetu. Lestvico strokovnjaki stalno posodabljajo na podlagi tega, kakšno dostopnost omogoča nek potni list pri potovanju po svetu glede na različne tipe vizume in viznih politik držav. Indeks je med drugim narejen ob pomoči združenja letalskih prevoznikov IATA.

Med drugim indeks tudi podrobno spremlja, v katerih državah si je mogoče državljanstvo pridobiti po izredni poti na podlagi naložb oziroma "donacij". V sosednji Avstriji je denimo to mogoče od 8 milijonov evrov naprej, na Malti pa, če tujec v eno od blagajn na otoku prispeva milijon.

Glede na lestvico je razvidno, da so evropske države praviloma v vrhu glede števila destinacij, kamor lahko posameznik leti brez vize. Vseeno pa sta čisto na vrhu Japonska in Singapur, na drugem mestu pa je skupaj s Finsko Južna Koreja. 

S slovenskim potnim listom je torej brez dodatnega vizuma mogoče potovati v 180 držav oziroma ozemelj po svetu. Med tistih 46 države, kjer imetnik slovenskega potnega lista še vedno potrebuje vizo, so na primer Rusija, Avstralija, Kuba, ... Večina ostalih držav, kjer je vizum potreben, je iz Afrike in Bližnjega vzhoda.

Od sosednjih držav je pod Slovenijo Hrvaška na skupnem 18. mestu. Z njihovim potnim listom je vizum še vedno potreben za vstop v 58 držav. 

Čisto na dnu lestvce pa je država Pakistan, kjer morajo njihovi državljani kljub potnemu listu prositi za vizum za vse, razen 25 držav sveta.

Komentarjev 26
  • Žurnalček 13:19 24.december 2019.

    Avstrija je 2x navedena , moralo bi pa pisati AVSTRALIJA !!

  • mig29 08:27 22.december 2019.

    Ker ima tako visoko mesto ga radi podarimo v uporabo Albancem.

  • joze343 07:39 22.december 2019.

    Slovenija je torej po vrednosti potnega lista na 29.-32.mestu in naši državljani morajo čakati v vrsti, da ga lahko pokažejo in sami plačati pot in vzdrževanje. Pakistanci, ki so pa na zadnjem mestu, lahko ilegalno pridejo v Evropo in Slovenijo ...prikaži več kadarkoli, nakar jih nahranijo, prenočijo in jim dajo denar!