Slovenija
13 ogledov

Slovensko gospodarstvo bo 2015 zraslo za 1,5 odstotka

Evri Shutterstock
Slovensko gospodarstvo, ki se spopada s krizo bančnega sistema, se bo letos verjetno že drugo leto zapored skrčilo, nato pa se prihodnje leto vrnilo k rasti.

Po ocenah Bloombergovih ekonomistov naj bi Slovenija letos zaznala 1,9-odstoten padec gospodarstva, prihodnje leto naj bi se gospodarstvo okrepilo za 0,4, 2015 pa za 1,5 odstotka.

Da se Slovenija spopada s težkimi gospodarskimi razmerami, po navedbah ameriške poslovne agencije Bloomberg priznava tudi slovenska premierka Alenka Bratušek. Kot izhaja iz osnutka nacionalnega reformnega programa, banke do konca julija potrebujejo 900 milijonov evrov svežega kapitala, če bi se razmere še zaostrile, pa bi se lahko ta številka še povečala.

Slovenija, ki se utaplja v drugi recesiji po letu 2009, se sicer pripravlja na izdajo obveznic, s čimer bi dobila sredstva za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke in za popolnitev državnega proračuna. Slovenija na trgu prav te dni preverja interes vlagateljev za nakup obveznic, potem ko je oktobra lani na ameriškem trgu s prodajo desetletnih obveznic po 5,5-odstotni obrestni meri zbrala 2,25 milijarde dolarjev.

Komentarjev 1
  • privat 16:36 24.avgust 2013.

    2015 smo rešeni...to govorijo že od mojega rojstva...pa samo kradejo in lažejo